BiH

Anketirano oko 1.400 domaćinstava

Anketirano oko 1.400 domaćinstava
Foto: Ilustracija | Anketirano oko 1.400 domaćinstava

BANJALUKA - Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić izjavio je danas da je u dosadašnjem toku anketiranja domaćinstava s ciljem izrade glavnog okvira uzorka na području Republike Srpske, prema nepotpunim podacima, anketirano oko 1.400 domaćinstava i oko 4.000 lica.

On je rekao u Banjaluci da se podaci za uzorak u Republici Srpskoj prikupljaju u 50 jedinica lokalne samouprave, a anketiranje na terenu provode 42 anketara koja prikupljaju podatke u stambenim jedinicama od ispitanika metodom "od vrata do vrata".

"Prilikom intervjuisanja koristi se 'kapi' metod, kao i kompjuteri za upisivanje odgovora na postavljena pitanja sa softverskim rješenjem koji je razvijen u našem zavodu i Republičkom zavodu za statistiku Srbije", naveo je Komić.

On je napomenuo i da je u svako domaćinstvo poslato pismo u kojem se kaže da je metodom slučajnog izbora to domaćinstvo izabrano za anketiranje, kao i da će taj posao raditi anketari sa akreditacijama Republičkog zavoda za statistiku.

"Iz podataka koji se prikupe za glavni okvir uzorka neće se proizvoditi nikakvi rezultati. To je samo spisak kao osnov za dalja anketna istraživanja", naveo je Komić.

On je podsjetio da je prvobitnim planom na područiju Srpske predviđeno da okvir uzorka broji najmanje 80.000 domaćinstava.

Tri statističke institucije u BiH, Republički zavod za statistiku Republike Srpske, Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku počeli su 17. septembra sprovoditi anketiranje domaćinstava s ciljem izrade glavnog okvira uzorka.

Sprovođenje ovog važnog projekta je od izuzetnog značaja za statističke institucije, budući da glavni okvir uzorka služi kao osnova za anketna istraživanja kao što su anketa o radnoj snazi, anketa o potrošnji domaćinstava i slično.

Projekat će trajati tri godine, kroz 12 kvartala. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije