BiH

Anto Domić: Ne kajem se što sam otišao pozdraviti Darija Kordića

Anto Domić: Ne kajem se što sam otišao pozdraviti Darija Kordića
Anto Domić: Ne kajem se što sam otišao pozdraviti Darija Kordića

BRČKO - Gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako je Dario Kordić njegov prijatelj koji je za svoje „grijehe osuđen na 25 godina i da je odležao 17 godina zatvora“, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

"Otišao sam ga pozdraviti kao čovjeka bez ikakvih posebnih ceremonija i radnji. To što se dogodilo tamo (Ahmići) je svakako za iskajati grijehe i on je jedan od ljudi koji je na sudu pravomoćno osuđen", kazao je Domić, komenatrišući svoj odlazak na doček Kordića 6. juna u Zagrebu.

Domić je pokušao da se brani, pa je ne imenujući kazao da su i drugi političari dočekivali svoje sunarodnike koji su isto tako bili osuđeni u Hagu.

"Ako sam ja predstavnik svih naroda, onda ja svoj narod moram zapostaviti. Ne smijem pozdraviti svog čovjeka, ne smijem pozdraviti Hrvata, ne smijem se rukovati s Hrvatom. Taj teret se pokušava nametnuti Anti Domiću gradonačeliku Brčko Distrikta da mora poštovati tuđe, a svoje da gazi. Ne znam da je Dario Kordić išta od toga uradio. On je po političkoj odgovornosti osuđen", kaže Domić.

On se upitao, šta ako bude na nekoj poziciji do kraja života, znači nikada "svog poznanika i prijatelja neće smjeti pozdraviti".

"Zar je problem pozdraviti čovjeka koji je osuđen i koji je odležao kaznu? Mislim da nije! Ne kajem se što sam otišao pozdraviti Darija Kordića" kazao je Domić.             

 Nekoliko stotina okupljenih u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso 6. juna dočekalo je haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića, u ratnom periodu u BiH visokog zvaničnika samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, uz pjevanje domoljubnih pjesama.

Kordić, koji je u Haškom tribunalu 2004. godine osuđen na kaznu od 25 godina zatvora za ratne zločine počinjene tokom 1993. godine u Lašvanskoj dolini u srednjoj Bosni, pušten je na slobodu nakon što je dvije trećine kazne proveo u zatvoru u Austriji.

Dario Kordić je oslobođen odgovornosti za zločine na nekoliko lokacija, na primjer u Novom Travniku, ali je većina drugih optužbi potvrđena. Među potvrđenim optužbama je i ona kojom se tereti za odgovornost za najteži zločin iz optužnice – napad na selo Ahmići, 16. aprila 1993. Proglašen je krivim za poticanje i naređivanje sistematskih napada na civile i protupravnih zatočavanja u nizu drugih mjesta srednje Bosne, među kojima u Busovači i na području Kiseljaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije