BiH

Atlagić: Biću zamjenik predsjedavajućeg zbog srpskog naroda

Atlagić: Biću zamjenik predsjedavajućeg zbog srpskog naroda
Foto: N.N. | Atlagić: Biću zamjenik predsjedavajućeg zbog srpskog naroda

SARAJEVO - Rukovodstvo Predstavničkog doma FBiH moglo bi biti konstituisano 10. septembra na sjednici koja je zakazana još prije 15 dana, jer se poslanik Mile Atlagić predomislio i želi da preuzme funkciju zamjenika predsjedavajućeg ovog doma iz reda srpskog naroda.

Atlagić, koji je nedavno napustio Klub SDP-a u Predstavničkom domu FBiH, danas je za "Nezavisne" potvrdio da je promijenio mišljenje, da ga većina podržava i da će pokušati da pomogne da ovaj dom konačno profunkcioniše, kao i da se u FBiH konačno uspostavi vlast.

"Navikao sam da radim i doprinosim. Potrudiću se i prihvatiću funkciju. Smatram da je to važno i u ime srpskog naroda u FBiH", kazao je Atlagić i dodao da će se u utorak vidjeti ima li podršku parlamenta.

Salmir Kaplan, poslanik SDA, kazao je za "Nezavisne" da je tek vidio dnevni red sjednice i da je na njemu i imenovanje zamjenika predsjedavajućeg ovog doma iz reda Srba.

"Ne znam šta će biti i kako će se stvari odvijati, jer nisam bio u prilici da se bavim dnevnim redom zbog privatnih obaveza", kazao je Kaplan.

Vladajuća većina našla se u velikim problemima zbog malog broja pripadnika srpskog naroda u parlamentarnim klupama jer su mandate u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda dobile samo političke stranke SDP, Naša stranka i HDZ BiH, s tim što njihov poslanik Goran Opsenica i dalje tvrdi kako on nije Srbin, već Hrvat, te da ga je Centralna izborna komisija (CIK) BiH spletom čudnih okolnosti pogrešno evidentirala kao zastupnika iz reda srpskog naroda.

Prvi pokušaj izbora zamjenika predsjedavajućeg ovog doma iz reda srpskog naroda propao je u julu jer su Atlagić i Opsenica pismeno odbili kandidature na ovu poziciju.

Atlagić je to učinio zbog pritisaka iz SDP-a, a Opsenica zbog toga što tvrdi da je legitimni predstavnik Hrvata, a ne Srba. Atlagić je u međuvremenu napustio SDP i prihvatio imenovanje. Prije nego što je prešao u SDP, Atlagić je bio u SNSD-u.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma FBiH, pored imenovanja zamjenika predsjedavajućeg ovog doma iz reda srpskog naroda, poslanici će raspravljati o mnogim bitnim temama, prijedlozima, izvještajima i zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije