BiH

Pratite nas na Google news

"Austrijanci žele da razviju novi sistem transporta u Doboju"

"Austrijanci žele da razviju novi sistem transporta u Doboju"
Foto: N.N. | "Austrijanci žele da razviju novi sistem transporta u Doboju"
Srna

BEČ - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas Srni da je austrijska kompanija "Rail Cargo Austria", koja se bavi željezničkim utovarom i transportom robe, sa akcentom na kontejnerski transport, zainteresovana da takav sistem razvija u Doboju.

Trninić je istakao da je riječ o intermodelarnom sistemu željezničkog transporta koji nije znatnije razvijen u Srpskoj. 

"Oni su pokazali interesovanje da takav sistem razvijaju u Doboju. To ima puni smisao i bilo bi korisno i značajno za `Željeznice Republike Srpske`, Srpsku i lokalnu zajednicu. Razgovaramo o tim inicijativama, očekujemo od njih uzvratnu posjetu i prijedloge i idemo u aktivnosti usmjerene ka razvijanju tog vida transporta", naglasio je Trninić. 

Prema njegovim riječima, Doboj je željezničko čvorište, a Austrijanci su ocijenili da je to najbolja lokacija u BiH. 

"Odatle bi pokrivali cijelu regiju računajući i na kapacitete luka Ploče i Brčko, vezu prema Hrvatskoj i Srbiji, ali i blizinu industrijskih centara kao što su Banjaluka, Tuzla, Sarajevo i Zenica. Njihova je procjena da bi to bilo isplativo. Postoji interesovanje i naših `Željeznica` da idemo u tom pravcu, a o tim detaljima ćemo se dogovarati", kaže Trninić. 

On je podsjetio da je teretni saobraćaj najbolji dio poslovanja "Željeznica Republike Srpske". 

"Ovaj vid transporta koji imaju Austrijanci nije u znatnoj mjeri zastupljen u našim `Željeznicama`. To bi povećalo obim transporta i uticalo na finansijske efekte, a bilo bi značajno i za lokalnu zajednicu otvaranjem radnih mjesta i drugim efektima", rekao je Trninić. 

Osim Trninića, sastanku u Beču prisustvovao je i vršilac dužnosti direktora "Željeznica Republike Srpske" Zoran Ilinčić. 

Kompanija "Rail Cargo Austria" posluje u sastavu austrijskih državnih željeznica i zadužena je isključivo za teretni saobraćaj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije