BiH

Avdović o tekstu rezolucije: Solomonsko rješenje - ali Rusi dobili sve što žele

Avdović o tekstu rezolucije: Solomonsko rješenje - ali Rusi dobili sve što žele
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Avdović o tekstu rezolucije: Solomonsko rješenje - ali Rusi dobili sve što žele

Politički analitičar iz Amerike Erol Avdović oglasio se na Facebooku nakon što je usaglašen tekst rezolucije o produžavanju mandata EUFOR-a u BiH u čijoj konačnoj verziji OHR nije spomenut, što znači da se Kristijan Šmit neće obratiti pred Savjetom bezbjednosti UN-a.

Avdović je objavio status koji počinje riječima: "Solomonsko rješenje - ali Rusi dobili sve što žele", piše Dnevni avaz.

Avdovićev status u cijelosti:

"Pregovori iza zatvorenih vrata Savjeta bezbjednosti UN-a su završeni. Rusi su dobili što su htjeli. Moskva je praktično ultimatumom zahtijevala da se visoki predstavnik ne obrati UN-u, u zamjenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta.

Dobitnici i gubitnici - može li se bez Šmita.

Tako, ćemo imati novi tekst rezolucije, koji je zapravo usaglašavan već dugo, a ne samo posljednjih dana - da se OHR i visoki predstavnik nigdje ne spomenu u rezoluciji o EUFOR-u. Na kraju su izgleda i Amerikanci pristali na to iako je izgledalo da su se potrudili i da je njihova crvena linija bila - upravo zahtjev za obraćanjem Šmita. Odlučili su se za solomonsko rješenje i izgleda da su svi sada mirni, ako već svi nisu zadovoljni, jer EUFOR ide dalje.

Rusima i dalje odgovara oko 700 vojnika u sastavu EUFOR-a, što je bolje nego slanje robustnijih NATO snaga. Zapad je na koncu "zadovoljan", jer vjerovatno - EU i SAD nisu u ovom trenutku bili spremni poslati više (hiljada) novih vojnika NATO-a u Bosnu i Hercegovinu, ako bi misija EUFOR-a bila okončana.

A zadovoljno je izgleda i većina od 15 članica Savjeta bezbjednosti UN-a, jer su bar u pisanoj formi dobili (žestoki - superrealistični) Šmitov izvještaj, o kojem sutra (3. novembra 2021) imaju pravo debatovati. To što ovog visokog predstavnika neće biti ni u Njujorku, niti na video-linku iz Sarajeva - izgleda, već sada, nikog posebno ne uzbuđuje.

Nije on Pedi Ešdaun - Kad Miljacka ovlasti odnese."

Povezane vijesti:

Šmit neće govoriti u Savjetu bezbjednosti, EUFOR-u produžen mandat

Glasanje o EUFOR-u jača poziciju Rusije u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije