BiH

BH Telecom: Ne vrši se nikakvo nezakonito prisluškivanje građana

BH Telecom:  Ne vrši se nikakvo nezakonito prisluškivanje građana
BH Telecom: Ne vrši se nikakvo nezakonito prisluškivanje građana

SARAJEVO - BH Telecom nije zabranio pristup inspektorima Agencije za zaštitu ličnih podataka i ne postoji nezakonito prisluškivanje građana od BH Telecoma, saoptteno je danas iz ove kompanije.

Iz BH Telecoma su reagirali povodom, kako navode, neistinitih informacija koje je Agencija za zaštitu ličnih podataka objavila u jednom dnevnom listu.

- Naime, dana 23.05.2013. godine inspektori Agencije za zaštitu ličnih podataka su obavili inspekcijski nadzor u BH Telecomu koji se odnosio na zakonitost obrade ličnih podataka u postupcima zakonitog presretanja, zakonitost obrade ličnih podataka u postupku dostavljanja podataka o korištenju telekomunikacijskih usluga za potrebe vođenja krivičnog postupka i tehničkih i organizacijskih mjera za sigurnost ličnih podataka - navodi se u saopštenju.

Tom prilikom, kako se dodaje, inspektorima je pružena na uvid sva tražena dokumentacija, kao i osiguran pristup prostorijama u kojima se vrši realizacija naloga ovlaštenih organa za presretanje telekomunikacionog saobraćaja, odnosno interfejs centru BH Telecoma, a što je i konstatovano u zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru.

- Važno je istaći da se ne vrši nikakvo nezakonito prisluškivanje građana od strane BH Telecoma, kako je to navedeno u izjavi Agencije, nego se radi o „preusmjerenju“ određenog saobraćaja na interfejs centre sigurnosnih agencija koji podatke obrađuju, a sve na osnovu legitimno dostavljenih naloga od strane ovlaštenih organa - navode iz BH Telecoma.

U saopštenju podsjećaju da BH Telecom sve radnje koje obavlja u pogledu izvršenja obaveza zakonitog presretanja telekomunikacija i dostave podataka nadležnim sudskim organima i sigurnosnim i policijskim organima, a u cilju očuvanja sigurnosti zemlje i borbe protiv kriminala, vrši isključivo u skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH, Zakonom o krivičnom postupku BiH/FBiH/RS/BD, Odlukom o posebnim obavezama pravnih i fizičkih lica koja pružaju telekomunikacijske usluge, administriraju telekomunikacijske mreže i vrše telekomunikacijske djelatnosti kao i Procedurama Zajedničkog upravnog odbora za izvršenje zakonitog presretanja, a sve u svrhu osiguranja i održavanja kapaciteta koji će omogućiti ovlaštenim agencijama da vrše zakonito presretanje telekomunikacijskog saobraćaja kao i kapaciteta za čuvanje i osiguravanje telekomunikacijskih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije