BiH

BH novinari: Nedopustiv uvredljiv govor Gordane Katane

BH novinari: Nedopustiv uvredljiv govor Gordane Katane
Foto: N.N. | BH novinari: Nedopustiv uvredljiv govor Gordane Katane

Upravni odbor Udruženja “BH novinari” smatra nedopustivim korištenje uvredljivog govora u javnom prostoru BiH, kako u medijima tako i na društevnim mrežema, i smatra ga neodgovornim korištenjem prava na slobodu izražavanja i vrijednosti koje to pravo u sebi nosi.

U tom kontekstu UO “BH novinara” ocjenjuje nepromišljenim i društveno štetnim postupak Gordane Katane i  njeno reagovanje putem Facebooka na stavove i politčki angažman Srđana Mazalice, poslanika  SNSD u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

"Novinari, uključujući i koleginicu Goradanu Katanu, članicu “BH novinara”, ne bi smjeli kršiti principe slobode izražavanja za koje se profesionalno zalažu, ni kroz privatne izjave i komentare na društvenim mrežama", navodi se u saopštenju.

UO BH novinara takođe najodlučnije odbacuje nastojanja predstavnika SNSD da privatni post Goradane Katane na FB dovodu u vezu sa radom "BH novinara" i dnevnog lista Oslobođenje, uključujući i vrijednosti koje zastupaju, a koje su nedvosmisleno usmjerene protiv neprimjerenog i uvrdljivog govora, posebno govora mržnje i huškačke retorike u javnom prostoru.

"Licemjerno  je od svakog člana SNSD i politički jeftino prozivati bilo koga za javni govor iz stranke čiji su članovi najužeg rukovodstva, ali i predsjednik Milorad Dodik i bivši generalni sekretar a sada član GO Rajko Vasić,  godinama koristili političke pritiske, govor mržnje i mizoginiju prema Goradani Katani i drugim novinarima i novinarkama iz Banjaluke, Bijeljine, Sarajeva  i drugh gradova BiH. Takvi javni istupi i govor mržnje prolazili su bez izakvih javnih reakcija SNSD, osude ili sankcija za članove ove stranke", navode oni.

UO BH novinara stoga još jednom naglašava kako će, u skladu sa odredbama Statuta i Kodeksa časti, Novinarsko vijeće časti BH novinara razmotriti postupak svoje članice Goradane Katane, vodeći račina o tome da svako ima pravo na slobodu izražavanja i mišljenja i treba snositi ličnu odgovornost za javno iznesene stavove, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije