BiH

BH novinari: Zaustavite hajku iz Sarajeva na portal Prometej

BH novinari: Zaustavite hajku iz Sarajeva na portal Prometej
Foto: Arhiva | BH novinari: Zaustavite hajku iz Sarajeva na portal Prometej
Nezavisne novine

SARAJEVO. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarima portala Prometej i uredniku Franji Šarčeviću, te osuđuju prijetnje i verbalno nasilje kojem su izloženi posljednjih desetak dana putem medija i društvenih mreža.

"Urednik Šarčević i portal Prometej su se našli na udaru političkog magazina Stav iz Sarajeva i hajke na društvenim mrežama,  nakon što su, na kritički način i drugačije od  većinskog mišljenja u Sarajevu, pisali o aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, nedavnim protestima pred zgradom OHR-a, kao i odluci Visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona", navodi se u saopštenju BH novinara.

Jedan od novinara magazina Stav nazvao je portal Prometej, urednika Šarčevića i njegovu suprugu Lejlu „karcinomima“ poručivši kako treba „raditi sve na sprečavanju njihove metastaze“. U istom članku, Prometej je optužen za podršku „politici aparthejda“  i onima koji hoće da „osujete“ borbu Bošnjaka za „državotvornost“, kako navodi Stav. Nakon pisanja ovog magazina, uslijedila je hajka i objava mrzilačkih sadržaja na društvenim mrežama,

Upravni odbor BH novinara naglašava kako su huškanje i širenje govora mržnje prema portalu Prometej, uredniku Šarčeviću i njegovoj porodici nedopustivi u demokratskom društvu, koje bi trebalo njegovati kritiku i različitost mišljenja o događajima i aktuelnim temama. Svako drugo ponašanje, a posebno podsticanje ili pozivanje na nasilje nad medijima, novinarima i svima koji se usude javno zastupati drugačije mišljenje putem medija ili društvenih mreža, ozbiljno je kršenje prava na slobodu izražavanja.

Takvi postupci se mogu okarakterisati i kao krivično djelo poticanja na nasilje i ugrožavanja sigurnosti. U tom kontekstu, BH novinari pozivaju policiju i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da preduzmu potrebne istražne radnje i zatraže pravno sankcionisanje onih koji ugrožavaju bezbjednost i pravno na slobodu izražavanja novinara i urednika portala Prometej.

UO BH novinara podsjeća kako su novinari ovog portala i Franjo Šarčević, urednik, često meta govora mržnje na Facebooku i Twitteru. Posebno dobro su organizovane takozvane „patriote“ bošnjačkog nacionalnog porijekla, uključujući i stranačke botove koji nasilje nad ovim medijem smatraju svojim političkim ciljem i zadatkom.

"Zabrinjava činjenica da se među onima koji šire mržnju i etničku netrpeljivost prema Prometeju, kao i njegovim urednicima i novinarima, nalaze osobe izdašno podržane projektima međunarodne zajednice u BiH, među kojima su neke od ambasada i sjedišta međunarodnih organizacija i institucija sa sjedištem u Sarajevu. Ovom prilikom, UO BH novinara poziva te međunarodne organzacije da prestanu sa praksom pružanja podrške osobama koje su glavni izvori govora mržnje i podsticanja na online nasilje prema portalu Prometej, kao i drugim medijima i novinarima u BiH koji kritički pišu i izvještavaju, njegujući  kulturu dijaloga i različitosti kroz novinarske sadržaje", zaključuje u svom saopštenju Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije