BiH

BHRT suspendovao urednicu i voditeljku vijesti

BHRT suspendovao urednicu i voditeljku vijesti
Foto: Ilustracija | BHRT su­spen­do­va­o ure­dni­cu i vo­di­te­ljku vi­jes­ti
B.C.

SARAJEVO - Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović donio je odluku o pokretanju disciplinskog postupka, te je suspendovao urednicu u informativnom programu BHT1 Gordanu Dragutinović Mutić i voditeljku vijesti Zoricu Jorgić do okončanja istog, objavio je BHRT.

Kako navode, razlog pokretanja disciplinskog postupka i suspenzije je "plasiranje neprovjerenih podataka u programima, koje imaju za posljedicu uznemiravanje javnosti i narušavanje ugleda i nanošenje štete BHRT-u".

"Objavljivanjem informacije o presudi Suda BiH u predmetu Senad Džananović i drugi, u informativnim emisijama BHT1 11. juna došlo je do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine 'takozvanom'. Ovakav način uređivanja i realiziranja vijesti u IP-u BHT1 smatramo teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a. BHRT neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a", navodi se u saopštenju.

Generalni direktor dao je nalog da se ispita i odgovornost urednice informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor.

Šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da ova stranka neće podržati Izvještaj o poslovanju BHRT-a za prošlu i plan rada za ovu godinu, navodeći da se vodi kontinuirana hajka na srpske kadrove u ovom medijskom servisu.

Udruženje novinara RS saopštilo je da najoštrije osuđuje prijetnje upućene Dragutinović Mutićevoj i Jorgićevoj sa BHRT-a, nakon što ih je Karamehmedović suspendovao jer su Armiju BiH nazvale takozvanom.

"Od Karamehmedovića zahtijevamo da obustavi postupak i srpskim kadrovima omogući bezbjedan i nesmetan rad na medijskom servisu koji bi trebalo da je glasilo svih naroda i građana", naveli su u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije