BiH

Banjalučki studenti: Ne damo Kosovo

Banjalučki studenti: Ne damo Kosovo
Banjalučki studenti: Ne damo Kosovo

BANJALUKA - Više od hiljadu studenata i građana protestovalo je juče u Banjaluci, izražavajući revolt zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Studenti na Kosovu i Metohiji danas ulaze u neizvjesnost i ne znaju da li će moći da studiraju u državi u kojoj su njihovi preci živjeli vijekovima. Današnjim protestima željeli smo im pokazati da smo uz njih", rekao je Dejan Kragulj, predsjednik Studentske organizacije Univerziteta u Banjaluci (SOBL), koja je organizovala protest. 

Stanko Stanić, rektor Banjalučkog univerziteta, koji je sa više profesora i asistenata podržao jučerašnji protest studenata, kazao je da je samoproglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije najočitiji oblik "nasilja nad međunarodnim pravom".

"Naši studenti, kao i profesori i asistenti, bezrezervno daju podršku u borbi za međunarodno pravo, odnosno u borbi za ono što se zove vladavina prava u odnosima među državama Evrope, odnosno svijeta", rekao je Stanić.

Noseći parole "Kosovo je srce Srbije", "Ne damo Kosovo", "Evropo, poštuj međunarodno pravo", ali i "Ne damo Srpsku", demonstranti su, uz pratnju policije, od Studentskog doma prošetali do Trga Krajine gdje im se pridružilo nekoliko stotina građana.

Simbolično u 12.44 časova minutom ćutanja svi okupljeni su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog kršenja Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom protesta zapaljena je zastava Evropske unije zbog "otvorenog nereagovanja u slučaju kršenja međunarodnog prava i pravde".

"Kosovo je uvijek bilo srpsko. Ja sam Srbin, mogu da me zovu kako god hoće, ali ja sam to i to ću i da ostanem. Vrijeme je da mi Srbi, ma gdje bili, dignemo svoj glas jer su nam uzeli Kosovo, a već sutra uzeće nam Republiku Srpsku", kazao je Nenad Jokanović, jedan od učesnika protesta.

Iako su organizatori protesta iza 69 časova objavili da je skup gotov, veliki broj građana uputio se ka zgradi Konzulata SAD.

Jake policijske snage spriječile su ih da se približe zgradi Konzulata, što je izazvalo bijes demonstranata koji su ih gađali kamenjem i jajima dovikujući im "Izdali ste državu", "Izdali ste nas".

Mali broj demonstranata uspio je da izbjegne policiju i sporednim ulicama provuku se do zgrade američkog konzulata. Međutim, tu ih je dočekala policija u civilu koja ih je spriječila da naprave bilo kakav incident.

Nakon što im je propao pokušaj da priđu američkom konzulatu, demonstranti su krenuli ka njemačkiom i francuskom konzulatu i gađali ih jajima i kamenjem. Poslije toga su se razišli.

Zaposleni u ova dva konzulata nisu željeli da komentarišu jučerašnje demonstracije.

Iz SOBL-a je juče saopšteno da će nove proteste organizovati u četvrtak.

Povrijeđena tri policajca

U CJB Banjaluka navode da su na jučerašnjim protestima lakše povrijeđena tri policajca, koja su pokušavala da zaustave protestante da gađaju zgradu u kojoj su smješteni njemački i francuski konzulat.

"Oštećena su vrata konzulata i službena vozila. Uviđaj je još u toku", saopšteno je iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije