BiH

Barašin pozvao tužioce da ne budu miševi

Barašin pozvao tužioce da ne budu miševi
Barašin pozvao tužioce da ne budu miševi

SARAJEVO - Milorad Barašin, glavni tužilac BiH, pozvao je danas svoje kolege tužioce da ne budu "crkveni miševi" i da se ne plaše da donose odluke u osjetljivim predmetima za BiH.

Istakao je da do kraja ove godine moraju da budu završeni svi predmeti osjetljivi za BiH, poput "Tuzlanske kolone" i "Dobrovoljačke ulice", kao i neki predmeti iz organiziranog kriminala koje nije želio imenovati.

"Iako smo meta teških napada, mi se moramo prebaciti u šestu brzinu. Mnogi od mojih kolega ne smiju biti 'crkveni miševi'. Ne smiju se bojati da donesu odluke o obustavljanju istrage ako nema elemenata krivičnog djela niti se smiju bojati podizanja optužnica protiv onih koji su bili gospodari rata ili su i sada moćnici", kazao je Barašin na konferenciji "Budućnost Suda i Tužilaštva BiH: procesuiranje ratnih zločina i organizovanog kriminala", koju je u Sarajevu organizovala Nevladina organizacija ACIPS.

"Svi predmeti koji su značajni po državu moraju biti okončani do kraja ove godine. To su komplikovani i složeni predmeti, ali ne mogu stajati u ladicama kod pojedinih timova. Ako postoje uslovi za optuženje, treba donijeti optužnicu i ići na sud sa dokazima. Ne treba se bojati donošenja negativnih tužilačkih odluka, jer ako nema elemenata krivičnog djela, treba obustaviti istragu", naglasio je Barašin.

Rok

Do kraja godine moraju da budu završeni svi predmeti osjetljivi za BiH, poput "Tuzlanske kolone" i "Dobrovoljačke"

Poručio je da, dok je on na čelu Tužilaštva BiH, ne želi montiranje bilo kakvih predmeta u dnevnopolitičke svrhe. Barašin je potcrtao da na ovim osjetljivim predmetima u Tužilaštvu BiH rade pripadnici svih naroda kako ih niko ne bi mogao optužiti za pristrasnost.

Barašin je istakao da se na rad Tužilaštva i Suda BiH obrušila neka "nevidljiva sila", te je pozitivnim ocijenio rad Tužilaštva, koje ne može ugroziti bilo kakav referendum.

"Za budućnost Tužilaštva BiH ne treba se brinuti. To je institucija koja je legalno osnovana i koja radi svoj posao, samo mora imati veće rezultate. Tužioci su uvijek u svom radu imali protivnika, a to su kriminogene strane u društvu", dodao je Barašin, upitavši prisutne na konferenciji kakva bi bila ova država da su na slobodi svi osuđeni za ratne zločine, kao i Đorđe Ždrale i Zijad Turković sa svojim saradnicima.

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, istakla je da je budućnost Suda BiH i Tužilaštva BiH neupitna.

Moćnici

Ne smiju se bojati podizanja optužnica protiv onih koji su bili gospodari rata ili su i sada moćnici, rekao Barašin

"Naše postojanje nema alternativu, ali to ne znači da naš rad nije podložan kritici. Optužbe koje u posljednje vrijeme čujemo su neargumentovane. Na udaru smo jer smo pokazali da ne podliježemo pritiscima kojih je uvijek bilo", kazala je Kreso, istakavši da Sud BiH, uprkos stavu Narodne skupštine RS, nije neustavna kategorija, što je u nekoliko navrata utvrdio i Ustavni sud BiH.

Potpredsjednik Ustavnog suda FBiH Faris Vehabović ocijenio je da je izmjena Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH moguća jedino u parlamentu BiH.

"Svako može izraziti nezadovoljstvo radom ovih institucija, ali izmjena Zakona o Sudu i Tužilaštvu moguća je samo u parlamentu BiH, i to je jedina adresa", dodao je Vehabović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije