BiH

Dodik: Ovaj postupak je naredio američki ambasador, to je ozbiljan pritisak na Sud

Dodik: Ovaj postupak je naredio američki ambasador, to je ozbiljan pritisak na Sud
Foto: Nedžad Uglješa | Dodik na suđenju: Nisam predsjednik entiteta, ja sam predsjednik Republike Srpske

SARAJEVO – Anto Nobilo, advokat Milorada Dodika na suđenju pred Sudom BiH je rekao da je postupajuća sutkinja na današnjem ročištu ugodno iznenadila tim odbrane jer je uvažila ravnopravnost strana u postupku uvaživši pravne razloge odbrane.

Dodao je da je važno da se vidi da li će sutkinja uvažiti zahtjev odbrane da se kao svjedok pojavi Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg RS ne priznaje.

"Nadam se da će prihvatiti ovaj zahtjev, da možemo raščistiti sve sporne stvari", rekao je Nobilo.

On je dodao da je Šmit ključni svjedok odbrane i da će pozvati i pravnog stručnjaka koji će analizirati ovlaštenja i način na koji je Šmit imenovan.

Goran Petronijević, Dodikov advokat, je rekao da se radi o "Hamurabijevom zakonu", jer Šmit, koji je donio zakon, ne želi da se pojavi pred Sudom kao svjedok da odgovori na pitanja zašto je nametnuo zakon.

Miljkan Pucar, advokat Lukića, je rekao da je Tužilaštvo pokazalo ne ozbiljnost jer su Sudu predali dokaz koji ne može biti uzet kao dokaz jer se ne radi o originalu ni o originalnoj kopiji. Naime, Tužilaštvo je podnijelo Aneks X

Lukić je rekao da se pokazalo da Tužilaštvo nije doraslo ovoj situaciji i da se dokazi izvode na silu.

"Stiče se utisak da je sve dirigovano iz Ambasade SAD", rekao je Lukić.

Dodik je rekao da se radi o političkom procesu i tvrdi da je proces naložio Majkl Marfi, ambasador SAD. Dodao je da je Predrag Kojović, poslanik u Predstavničkom domu BiH iz Naše stranke prije nekoliko dana izjavio da se čeka ishod ovog procesa kako bi se vidjelo u kojem smjeru će ići politička situacija u BiH.

"To je ozbiljan pritisak na sud", rekao je Dodik, i dodao da mu sude Sud i Tužilaštvo za koje je ustvrdio da ne postoje u dejtonskom ustavu i da nisu legitimni.

Dodik je optužen jer je u julu 2023. potpisao ukaz o stupanju na snagu zakona o neprimjenjivanju presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, što ih je donio parlament RS iako ih je visoki Šmit poništio. Lukić je optužen jer je osigurao da Dodikov ukaz bude objavljen u Službenom glasniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije