BiH

Berton: Alarmantan pad stope osuđujućih presuda za ratne zločine

Berton: Alarmantan pad stope osuđujućih presuda za ratne zločine
Foto: Ilustracija | Berton: Alarmantan pad stope osuđujućih presuda za ratne zločine

SARAJEVO - Stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina pred Sudom BiH opada alarmantnom brzinom, što podstiče zabrinutost u vezi sa kvalitetom istraga i optužnica koje podiže Tužilaštvo BiH, upozorio je danas u Sarajevu šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton.

Berton je na konferenciji za novinare, povodom predstavljanja izvještaja "Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH", rekao da je krajnji cilj ovog izvještaja da obezbijedi postizanje pravde za žrtve ratnih zločina.

"U izvještaju je navedeno da Tužilaštvo BiH ne usmjerava svoje vrijeme i resurse isključivo na istrage i krivično gonjenje najsloženijih predmeta ratnih zločina. To je u suprotnosti sa ulogom Tužilaštva BiH u skladu sa strategijom BiH za rad na predmetima ratnih zločina i takva praksa je rasipanje vrijednih resursa", naglasio je Berton.

Prema njegovim riječima, izvještaj pokazuje da Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo uprkos resursima koji su mu trenutno na raspolaganju, te da će ako nastavi tim tempom, Tužilaštvu trebati gotovo 10 godina da riješi sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima.

Berton je rekao da taj tempo Tužilaštva BiH nije logičan, posebno ako se uzme u obzir ulaganje EU kroz IPA podršku, kao i dodatna ulaganja brojnih drugih aktera u unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na nivou BiH.

On je pozvao sve pravosudne institucije, posebno Visoki sudski i tužilački savjet, te Tužilaštvo i Sud BiH da pažljivo razmotre izvještaj, kao i posljedice koje aktuelna praksa i procesuiranje predmeta ratnih zločina imaju po žrtve zločina, ali i po nasljeđe koje će ostati iz pravosuđa BiH.

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar-Vigemark podsjetio je da je EU samo za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH uložila više od 14 miliona evra.

"Jedna od stvari koja predstavlja zabrinutost sa naše strane je niska stopa osuđujućih presuda pravosuđa na nivou BiH u odnosu na entitetske sudove, što ukazuje na manju efikasnost sudova na nivou BiH u odnosu na entitetske, kada su u pitanju procesuiranja predmeta ratnih zločina", naglasio je Vigemark.

Vigemark je ukazao i na važnost usvajanja Revidirane nacionalne strategije za postupanje predmetima ratnih zločina, koja već više od godinu dana čeka da je Savjet ministara usvoji.

U izvještaju je navedeno da je tokom 2018. godine pravosuđe u BiH okončalo tek 50 postupaka protiv 82 lica optužena za ratne zločine.

Od 2004. godine, kada je OEBS počeo da prati procesuiranje ratnih zločina u BiH, ukupno su završena 523 postupka sa 779 optuženih, dok su krajem prošle godine bila 692 neriješena predmeta sa 5.052 potencijalno osumnjičena lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije