BiH

Bešlić: Održavanje izbora u Mostaru politički prioritet

Bešlić: Održavanje izbora u Mostaru politički prioritet
Foto: Ilustracija | Bešlić: Održavanje izbora u Mostaru politički prioritet

MOSTAR - Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić poručio je da je održavanje izbora u Mostaru politički prioritet i da su dijalog i implementacija pravnih rješenja jedini način za prevazilaženje političkog zastoja.

Bešlić je istakao da će provođenje osnovnog ljudskog prava kroz lokalne izbore omogućiti novi priliv ulaganja i konstruktivnih projekata u grad, podstaći razvoj, te znatno povećati i poboljšati prilike za građane.

On je napomenuo da već 11 godina nisu u mogućnosti da održe lokalne izbore i formiraju novi saziv gradskog vijeća, što se pokazalo kao ključna prepreka u razvoju grada.

"Održavanje izbora u Mostaru politički je prioritet koji se mora provesti u skladu sa evropskim standardima i preporukama međunarodnih organizacija, koje su ukazale na nepravilnosti i protivustavnost u sklopu Izbornog zakona BiH", rekao je Bešlić.

Govoreći o dugotrajnom političkom neslaganju oko provođenja izbora, Bešlić je istakao da se, bez obzira na neslaganje, napredak može ostvariti samo kroz dijalog svih obuhvaćenih strana, saopšteno je iz HDZ BiH.

"Mi smo spremni na dijalog, te očekujemo da će i ostale političke stranke izraziti želju za iznalaženje svima prihvatljivog rješenja kako bismo konačno izašli iz dugogodišnje blokade", rekao je Bešlić.

On je podsjetio da je prošle godine postignut iskorak u približavanju političkih stavova, te dogovor između političkih stranaka u Mostaru o deblokadi, koji je utemeljen na postizanju dogovora o deblokadi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije