BiH

Bevanda: Novac od MMF-a nije kod mene, već u Centralnoj banci

Bevanda: Novac od MMF-a nije kod mene, već u Centralnoj banci
Foto: Fena | Bevanda: Novac od MMF-a nije kod mene, već u Centralnoj banci

SARAJEVO - Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH danas je novinarima rekao da on ne "drži" sredstva MMF-a, te da je novac na računu Centralne banke BiH.

Upitan da kaže postoji li način da danas na sjednici Vijeća ministara budu odblokirana sredstva MMF-a, Bevanda je rekao da već više od mjesec dana traje hajka "da Bevanda nešto koči".

"Bez obzira na dogovore političkih lidera, opstrukcija u sazivanju sjednice Fiskalnog vijeća, Zakon o fiskalnom vijeću je leks specijales i on tretira i ovu tematiku. Uredno sam se odazivao i prije na sjednice Fiskalnog vijeća, a koje su vezane za ovaj dogovor, nisu došli ni gospodin Fadil Novalić ni gospodin Senad Softić. Takođe smo razgovarali u prisustvu svih. Ja sam razgovarao i sa američkim poslanikom i sa svima. Tumače, kao što sam sad čuo, da ja mogu rasporediti sredstva iz Centralne banke. Ovdje se sve gubi u prijevodu, krivo su informisani i politički lideri. U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka, Ministarstva finansija nema", kazao je Bevanda.

On je kazao da 61,5 posto sredstava ide FBiH, 37,5 RS, a jedan posto distriktu Brčko, te da je to nešto što je bilo u pismu namjere i u memorandumu.

"Fino piše FBiH i svih njenih deset kantona i RS. U sljedećem članku piše sredstva iz tog će se dijeliti, a ne povlačiti. Znači Centralna banka je izdala entitetima i distriktu Brčko zahtjev za upućivanje isntrukcije i oni su uputili instrukciju i sad je prozivanje da nema ove odluke Vijeća ministara. Ona je u sekreterijatu dva puta oborena i treći put ako bude negdje političke volje da se iziđe iz ovoga, umjesto da se radi predstava, ona je spremna i u njoj se ništa neće mijenjati", kazao je Bevanda.

Kaže da neće da se valja u blatu, da nije takav čovjek i da mu je stavljena meta.

"Bevanda  je kriv za sve, ali se nosim s tim, a proći će sve ovo pa ćemo vidjeti ko je kriv", kazao je Bevanda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije