BiH

Bevanda: Optimist sam da sastanak guvernera EBRD-a poboljšava sliku BiH

Bevanda: Optimist sam da sastanak guvernera EBRD-a poboljšava sliku BiH
Foto: N.N. | Bevanda: Optimist sam da sastanak guvernera EBRD-a poboljšava sliku BiH
Fena

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra da će Bosna i Hercegovina dobiti na značaju i ojačaće svoj kredibilitet, jer će u maju biti domaćin Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te da je to šansa koju treba iskoristiti.

"Nasuprot dežurnim kritičarima koji negiraju svaku šansu za ekonomske kontakte, saradnju i poboljšanje poslovnog ambijenta, ja sam optimista da sastanak guvernera EBRD-a u Bosni i Herecegovini može donijeti bar poboljšanje slike o položaju BiH u ekonomskom svijetu. Naši su potencijali neupitni, ali nisu iskorišteni zbog nekih drugih faktora koji su daleko od ekonomije", ocijenio je ministar Bevanda.

Podsjetio je da je EBRD jedan od najvažnijih partnera Ministarstva financija i trezora BiH na čijem je čelu, te da su kontakti među ovim institucijama na dnevnoj osnovi jer potpisivanjima ugovora prethodi dugotrajan rad.

"Složeno ustrojstvo Bosne i Herecegovine utiče i na sklapanje međunarodnih ugovora, a svaki ovaj kreditni sporazum spada u tu grupu. Dakle, kada određena institucija, poduzeće ili lokalna zajednica pokrene inicijativu za zaduženje tek tada se pokreću procedure o vođenju pregovora za sklapanje nekog ugovora i onda slijede konkretne aktivnosti", naglasio je Bevanda.

Dodao je da se u Sektoru za suradnju s financijskim institucijama Ministarstva finansija i trezora BiH pripremaju ugovori i da je to tačka saradnje između tražioca kredita i kreditora, jer se država po zakonu ne zadužuje, ali može biti garant i obično ministar financija i trezora BiH stavlja svoj potpis na ugovor o garanciji nakon odluke Predsjedništva BiH ili Savjeta ministara.

Prema riječima ministra Bevande, suradnja s EBRD-om do sada je bila vrlo uspješna, a sudeći po ispregovaranim projektima, ona će biti sve bolja i tek će se na terenu vidjeti rezultati potpisanih sporazuma.

"Krediti EBRD-a su među povoljnijim, a njih uglavnom prate i grant sredstva tako da je korist višestruka. Ovi projekti koje finansira EBRD najviše se odnose na infrastrukturu i elektoroenegetski sektor i čim se oni pokrenu pokreće se i naše gospodarstvo, aktiviraju su domaća poduzeća, otvaraju se radna mjesta u građevinarstvu i to su pozitivni efekti, a ne puka zaduživanja", zaključio je Bevanda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije