BiH

Pratite nas na Google news

Bevanda: Priča oko ANP-a zlonamjerno ispolitizovana

Bevanda: Priča oko ANP-a zlonamjerno ispolitizovana
Foto: Arhiva | Bevanda: Priča oko ANP-a zlonamjerno ispolitizovana
N.N.

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda oglasio se povodom političke situacije u BiH i rekao da se Savjet ministara mora hitno formirati, te da je cijela priča u vezi sa ANP-om zlonamjerno ispolitizovana.

"Poražavajuća i tužna činjenica je da i 11 mjeseci nakon održavanja Općih izbora iz dana u dan moramo ukazivati na temelje funkcioniranja demokratskog društva. Formiranje državne vlasti je proces koji je već davno morao biti okončan, a umjesto toga ušla je u bezizlazan prostor. Podsjetit ću da Proračun za 2019. godinu još nije usvojen, te da se institucije BIH financiraju temeljem Odluke o privremenom financiranju, a osobno sam bio meta napada upravo onih koji su kočili donošenje ovih dokumenata", rekao je Bevanda.

"Skoro godinu dana predstavnici hrvatskog naroda pozivaju na razgovore, dogovore i kompromis jer drugog načina u Bosni i Hercegovini kako smo svjedoci, nema. Napravimo li kronologiju svih događanja u posljednjih godinu dana, ne možemo ne pronaći niti jednu stvar koja nije negativno ispolitizirana", naglasio je on.

Bevanda dodaje da Savjet ministara mora biti brzo formiran, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene.

Ministar Bevanda komentarisao je i evroatlantski put Bosne i Hercegovine, neophodnost sprovođenja potpisanog Sporazuma o principima za formiranje vlasti te je pozvao na odgovornost onih koji namjerno rade opstrukcije.

"NATO je naš strateški vanjskopolitički interes i hrvatska politika je snažni zagovornik pristupa Sjevernoatlantskom savezu, ne samo zbog sigurnosnih aspekata, nego i zbog financijskih i ekonomskih privilegija koje to članstvo donosi. Pogledajte npr. Češku koja je svojim članstvom podigla svoj ukupni BDP i savršen je primjer sveukupnih privilegija svog pristupanja. U ovom trenutku kompromis oko tog pitanja nažalost ne postoji, a hrvatski narod ponajbolje zna koje su posljedice nametanja bilo čega. O tako važnim pitanjima za budućnost BiH mora postojati zajednički stav. Pitanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je svjesno i zlonamjerno ispolitizirano, iako se radi o dokumentu koji je tek jedan od dijelova u procesu pristupanja NATO-u. U ovakvom političkom ambijentu, uz sve manjkavosti političkog sustava Bosna i Hercegovina ne može postati dio bilo čega", kaže Bevanda i doaje:

"Potpisani Sporazum o principima za uspostavu vlasti obuhvatio je ključne aspekte, od vanjske politike koji se tiču NATO-a i EU, reforme izbornog zakonodavstva te socioekonomskih i infrastrukturnih reformi. Upravo ovaj Sporazum očiti je primjer kompromisa koji se konačno mora realizirati. Implementacijom potpisanih principa napokon bi započeli čitav set reformi na svim poljima. Bez temeljitih zaokreta i realnog promišljanja što je doista Bosna i Hercegovina postajemo svrha samima sebi. Nadam se da postoji još dovoljno mudrosti i racionalnog razmišljanja da u sljedećim danima okončamo ove procese, i postignemo konačno rješenje".

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije