BiH

Bevanda: Sa povjerenjem i novom energijom u novi mandat

Bevanda: Sa povjerenjem i novom energijom u novi mandat
Foto: Arhiva | Bevanda: Sa povjerenjem i novom energijom u novi mandat

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da se u rad sa novim sazivom ove institucije ulazi sa povjerenjem za koje se nada da neće biti izigrano ni sa jedne strane.

On je napomenuo da bi dodatna motivacija trebalo da bude to što je novi predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija njegov dugogodišnji saradnik jer je bio ministar finansija Republike Srpske, kao član upravnih odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ i Agencije za osiguranje depozit.

"Mnogo je lakše kada se ljudi dobro poznaju i kada su već zajedno radili. Uvijek sam isticao da je važno povjerenje i kod mene je to presudan faktor u životu i radu. Čini mi se da ulazimo sa povjerenjem u novi mandat i nadam se da neće biti izigrano ni s jedne strane, a poštivanje zakona je najbolja garancija za to", istakao je Bevanda za portal "Kliks".

On kaže da se izgubljeno vrijeme za formiranje vlasti može nadoknaditi i da je bolje izgubiti malo na vremenu nego donositi pogrešne i nesprovodive odluke u roku.

"Sada je važan dobar start, imamo program reformi, već zacrtane ciljeve i u skladu sa tim treba da radimo. Naravno, novi predsjedavjući i novi ministri donose novu energiju", istakao je Bevanda.

Govoreći o prioritetima ministarstva na čijem je čelu, Bevanda je naveo da je rađeno u kontinuitetu na donošenju dokumenata kao što su planovi javnih investicija, strategija upravljanja javnim dugom, te da su potpisane dvije važne multilateralne konvencije iz oblasti poreske politke, a vode se pregovori i usaglašavaju ugovori o kreditima i grant sredstvima.

"Iako dugo nije bilo sjednice Fiskalnog savjeta BiH, obavili smo konsultacije i, u najvećem dijelu, pripremili budžet za 2020. godinu. Naravno, više se nije moglo jer smo čekali da Fiskalni savjet donese Globalni fiskalni okvir da bismo mogli da uradimo dokument okvirnog budžeta i sam budžet za iduću godinu da bi se nacrt mogao poslati u dalju proceduru usvajanja", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, izvjesno je da će za prvi kvartal biti donesena odluka o privremenom finansiranju, te se nada da neće dugo trajati proces usvajanja budžeta nakon što je za danas zakazana prva sjednica Fiskalnog savjeta BiH.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara napomenuo je da su na posljednjim sjednicama oba doma Parlamentarne skupštine BiH ratifikovani ugovori kojima je odblokirano oko 600 miliona evra kredita, ali i grant sredstva koja ih prate.

Bevanda je naglasio da se njegov stav o saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ ne mijenja godinama i da je zagovornik toga da se sklapaju aranžmani sa tom finansijskom institucijom zato što oni daju najpovoljnije uslove, imaju minimalne kamate, a u svemu tome se pristaje na sprovođenje reformi za koje nema dovoljno unutrašnje snage da se to sprovede bez njih.

"Za MMF-om idu druge finansijske institucije, ali i investitori osjećaju sigurnost da se odvaže za ulaganja u nove projekte, posebno u privredi. Mi smo još u fazi tranzicije i aranžmani s MMF-om dobra su prilika da prekoračimo prag ka razvijenim zemljama", ocijenio je Bevanda.

Na pitanje da je došlo vrijeme da se PDV obračunava po diferenciranoj stopi, Bevanda je rekao da se bez jasnih analiza ne može ulaziti u velike promjene tog tipa, povećanje stope ili izmjena tajminga obračuna prijave PDV-a.

"Moramo znati da je to kompleksan sistem i da je Uprava institucija koja počiva na više povezanih točkova i kada jedan od njih zakoči imamo problem otvaranja crnog tržišta, utaje poreza, nemogućnosti naplate i sličnih problema. Mislim da se moramo uklapati u svjetske standarde poreske politike, ali i da odgovorimo aktuelnom trenutku kod nas u BiH", pojasinio je Bevanda.

On je napomenuo da Nacrt zakona o PDV-u, koji je u proceduri, ne predviđa ni diferenciranu stopu, niti njeno povećanje.

"Izmjene se više tiču lakšeg i savremenijeg načina poslovanja privrednika i njihove komunikacije sa UIO. Upravni odbor prvo je dao zeleno svjetlo na prednacrt koji je kasnije finaliziran i kao nacrt nam je dostavljen i, u skladu sa zakonom, upućen u entitetske parlamente nadležnim komisijama", pojasnio je Bevanda.

Prema njegovim informacijama, iz Narodne skupštine Republike Srpske su dali svoje primjedbe i odgovore, dok iz Federacije BiH još nema ništa jer nije formirana nadležna parlamentarna komisija.

Bevanda je ocijenio da je jučerašnji sastanak Tegeltije sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH pokazao da entitetske vlade dobro sarađuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije