BiH

Bevanda: Uspjeli smo povući sva sredstva od 330 miliona evra

Bevanda: Uspjeli smo povući sva sredstva od 330 miliona evra
Foto: Arhiva/Ilustracija | Bevanda: Uspjeli smo povući sva sredstva od 330 miliona evra

SARAEVO - Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, istakao da su svi svjedoci da pandemija ostavlja velike posljedice na zdravlje i život ljudi, a tako i na ekonomiju.

"Koliko god teška bila situacija biće i teža. Moram reći da smo uspjeli povući sva sredstva od 330 miliona eura. Od toga 37.5 za Republiku Srpsko i jedan posto za Distrikt Brčko. Za raspodjelu dalje Vlade entiteta donose odluke po kriterijima koje utvrdi", naveo je Bevanda, na sjednici Doma naroda.

Delegat Zlatko Miletić pitao je da li postoji mogućnost da se osigura pristup informacijama za sve institucije uključujući sva radna tijela od općina do  institucija BiH, a u pogledu korištenja sredstava MMF-a.

"Vaše pitanje smo uputili  entitetskim ministarstvima  finansija i Minsitarstvu finansija Distrikta  Brčko", rekao je Bevanda, odgovarajući na pitanje Miletića.

Delegat Dušanka Majkić postavila je pitanje Ministarstvu pravde zašto BiH još uvijek nema valjanu strategiju za procesuiranje ratnih zločina. 

Revidirana strategija čeka na usvajanje, a velik ibroj predmeta čeka. Pitala je šta se dešava sa usvajanjem ove strategije, zašto ministarka Bisera Turković, a ranije minsitarka Semiha Borovac već dvije godine s dnevnog reda skidaju ovaj značajan dokument. 

Podsjetila je da je Misija OSCE-a apelovala da se bez ikakvog odlaganja usvoji ova strategija. 

Odgovor nije dobila jer sjednici ne prisustvuje ministar pravde Josip Grubeša.

Lazar Prodanović, delegat pitao je kolika je procjena vrijednosti zaplijenjene carinske robe koja se čuva u skladištima UIO i koliko to čuvanje košta BiH.

Nikolas Špirić, predsjedavajući Doma naroda BiH, kazao je da će odgovor biti poslan pismeno obzirom da je Zoran Tegletija, predsjedavajući Vijeća ministara opravdano odsutan.

Delegat Denis Bećirović tražio je dopunu dnevnog reda i to informacijom Vijeća ministara BiH  o ekonomskim  i drugim posljedicama zatvaranja granica sa EU za građane BiH i dijasporu.

Podsjetio je kako je prošle sedmice Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH uveo recipročne mjere.

"Takvom politikom kažnjena je bh.dijaspora, bh.ekonomija, kažnjen je posebno turistički sektor. Zašto niste uveli reciprocitet prema Srbiji koja  nezakonito tuži i sudi“, kazao je Bećirović.

Tvrdi da EU neće imati nikakve štete od naše odluke, ali da će BiH imati štetu i političku i ekonomsku.

"Mislim da nije treblao donijeti takvu odluku", kazao je Bećirović, koji je i u pisanoj formi dostavio svoj prijedlog.

Delegati nisu prihvatili inicijativu Denisa Bećirovića, te su odbili da se na dnevni red stavi ova tačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije