BiH

Pratite nas na Google news

Bevanda: Za funkcioniranje BiH nužan je dogovor svih strana

Bevanda: Za funkcioniranje BiH nužan je dogovor svih strana
Foto: Arhiva | Bevanda: Za funkcioniranje BiH nužan je dogovor svih strana
N.N.

MOSTAR - Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora izjavio je u ponedjeljak kako je potrebno što prije formirati Savjet ministara i krenuti rješavati važna pitanja kojih je svakim danom sve više, ocijenivši kako ovakvo stanje zaustavlja reforme i prilike da BiH ostvari napredak u približavanju Evropskoj uniji.

"Vrijeme je da se prestane s optužbama i prebacivanjem krivnje jednih na druge i da konačno uradimo ono što je zakonska obveza i za što su nam birači dali glas - naglasio je Bevanda, saopštio je Kabinet za informisanje HDZ-a BiH.

Po njegovim riječima, mnogi projekti su u zastoju jer nije formirana vlast na nivou BiH.

"Čekamo ratificiranje niza ugovora kako bi sredstva iz kreditnih aranžmana bila operativna. Ako se budemo držali svatko svojih zahtjeva i na neki način političkih ucjenjivanja na gubitku će biti svi u BiH", poručio je Bevanda.

U BiH je važno raditi više i jače na vraćanju povjerenja među narodima, što je i obaveza političkih predstavnika svih naroda. Nužan je dogovor svih strana te postavljanje realnih ciljeva koji će biti što prije i sprovodivi, upozorio je Bevanda.

Imajući u vidu naša nastojanja, istaknuo je ministar, bilo bi dobro da sastanak HDZ BiH i SDA koji je zakazan za idući ponedjeljak, 28. oktobra, bude ujedno i završna faza u dogovorima oko formiranja vlasti kako bi država normalno funkcionisala i pomogla prije svega žiteljima u rješavanju njihovih životnih pitanja.

"HDZ BiH ničim nije uvjetovao formiranje vlasti, osim poštivanjem Ustava i zakona, ali smo uvijek otvoreni u svojom kritikama zbog nedorečenosti i manjkavosti Izbornog zakona BiH i nedostatka volje da se kreiraju nova rješenja kojim će se poštivati potrebe svih naroda u BiH. Nadam se da će se ovom pitanju posvetiti pažnja ne samo na ovom stranačkom sastanku nego uopće u političkom životu BiH", zaključio je Bevanda.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije