BiH

Bevanda sa predstavnicima EIB-a potpisao ugovore vrijedne 68 miliona ‎€

Bevanda sa predstavnicima EIB-a potpisao ugovore vrijedne 68 miliona ‎€
Foto: Srna | Bevanda sa predstavnicima EIB-a potpisao ugovore vrijedne 68 miliona evra

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda potpisao je danas u Sarajevu sa predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) tri ugovora ukupne vrijednosti 68 miliona evra.

Bevanda je rekao da će od ukupnih sredstava Srpska za dva ugovora dobiti 49 miliona evra - za projekat "Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj" 30 miliona i za projekat "Mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj" 19 miliona.

"Projekat koji se odnosi na vodovodnu mrežu znatno će unaprijediti uslove života za oko 216.000 građana i uključuje izgradnju i obnovu infrastrukture za vodosnabdijevanje i otpadne vode u opštinama koje učestvuju u ovom projektu", rekao je Bevanda novinarima.

On je naglasio da je cilj drugog projekta prevencija poplava, posebno u slivu rijeke Save, nakon katastrofe iz maja 2014. godine.

Ugovor o grantu EU od 19 miliona evra potpisan je za izgradnju dionice auto-puta Zenica sjever-Žepče jug, na Koridoru 5c.

Direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini rekao je da je sa ova tri ugovora dosadašnja podrška EIB-a dostigla vrijednost od 2,7 milijardi evra.

"Prema ranije potpisanim sporazumima, nova dionica auto-puta biće približne dužine 2,8 kilometara, uključujući 2,4 kilometra dug dvocjevni tunel Zenica, koji će znatno skratiti put, ali i smanjiti zagađenost na tom području", pojasnio je Bevanda.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler podsjetio je da je prošle sedmice označen početak radova na tunelu Zenica.

"Polako sklapamo slagalicu koja se zove Koridor 5c u BiH. Veliki je posao pred nama, ali EU je spremna da bespovratnim sredstvima pomogne BiH u ovom velikom projektu", rekao je Zatler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije