BiH

Bez dogovora Kolegijuma o nastavku rada Predstavničkog doma

Bez dogovora Kolegijuma o nastavku rada Predstavničkog doma
Foto: N.N. | Bez dogovora Kolegijuma o nastavku rada Predstavničkog doma

SARAJEVO – Nije postignut konsenzus za održavanje druge redovne sjednice Predstavničkog doma BiH. Ovo je danas nakon sjednice Kolegija ovog doma novinarima u Sarajevu rekao Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH.

Kazao je da se da se članovi Kolegija nisu uspjeli dogovoriti oko konstituisanja parlamentarnih komisija bez kojih ovaj dom ne može ni raditi u punom kapacitetu.

"Moj lični stav bio je da je potrebno održati redovnu sjednicu na kojoj bi završili proces konstituisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a to podrazumijeva imenovanje nadležnih komisija", rekao je Zvizdić, dodavši da je razlog to što se nisu promijenili raniji stavovi, posebno njegovog zamjenika Nebojše Radmanovića.

Zvizdić je najavio održavanje sjednice proširenog kolegijuma Predstavničkog doma, najvjerovatnije iduće sedmice.

Zvizdić je  kao razlog  da se održi redovna sjednica naveo usvajanje Budžeta institucija BiH za 2019. godinu.

Kazao je da je budžet dostavljen u parlamentarnu proceduru, te da u ovom momentu u parlamentu je na čekanju čitav niz finansijskih sporazuma za putnu i komunalnu infrastrukturu na teritoriji cijele BiH, ukupne vrijednosti 772 miliona eura.

Zvizdić je rekao da je iz tog razloga Kolegiju predložio da budu formirane dvije komisije koje su potrebne za usvajanje budžeta, budući da u suprotnom uskoro treba donijeti novu odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i davanja zelenog svjetla za odobravanje navedenih finansijskih sporazuma, ali to nije prihvaćeno.

On je naveo da su svi klubovi u Predstavničkom domu, izuzev SNSD-a i Srpskog kluba, čiji je šef Nenad Stevandić, dostavili svoje prijedloge za članove komisija, a bez čijeg formiranja nije moguć dalji rad ovog doma.

Prema njegovim riječima, suma ugovora koji čekaju na odobrenje u Parlamentarnoj skupštini uskoro će dostići milijardu eura.

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH rekao je novinarima da je za nastavak rada ovog doma potrebno prvo da Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i da počne sa radom Komisija za izbor Vijeća ministara.

Rekao je da je sjednica Kolegija bila vrlo korektna i da su svi ostali na svojim pozicijama.

Radmanović se saglasio sa stavom Zvizdića da parlament treba da počne da radi, ističući da se prethodno moraju ispoštovati ranije dogovorene stvari.

"I dalje SNSD i srpski klub, a ja njih ovdje predstavljam, misle da je potrebno da počne raditi Komisija za izbor Savjeta ministara i to nakon imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara u Predsjedništvu, nakon čega možemo pristupiti svim ostalim poslovima u parlamentu", rekao je Radmanović.

On je podsjetio da za sada ti uslovi nisu ispunjeni i da zbog toga nema sjednica Kolegijuma, odnosno nema konsenzusa u Kolegijumu Predstavničkog doma.

"Dogovorili smo se nastavimo saradnju u Kolegijumu i saradnju sa Kolegijumom Doma naroda kako bismo pronašli neka rješenja da krenemo dalje raditi", naveo je Radmanović.

On je odbacio Zvizdićev prijedlog da se u Predstavničkom domu formiraju dvije komisije neophodne za usvajanje budžeta BiH i odobravanje finansijskih sporazuma vrijednih oko milijardu eura.

"Iz Predsjedništva je došao prijedlog budžeta, istina on je došao preglasavanjem, i tačno je da stoji u proceduri jedan broj sporazuma koji moraju proći i Predstavnički i Dom naroda, i Predsjedništvo još jednom, da bi se realizovala određena investiciona sredstva", rekao je Radmanović.

Navodeći da razumije one koji zagovaraju formiranje samo dvije komisije, Radmanović je poručio da nije moguće raditi preko reda.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije