BiH

Bez novog izvođenja dokaza na suđenju Vintili i Avdoviću

Bez novog izvođenja dokaza na suđenju Vintili i Avdoviću
Bez novog izvođenja dokaza na suđenju Vintili i Avdoviću

SARAJEVO - Na suđenju Ramizu Avdoviću i Julianu-Nikolau Vintili, optuženima za zločine nad srpskim civilima u Sarajevu, neće biti ponovo izvođeni dokazi, odlučeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

Birn podsjeća da je na ovom suđenju krajem prošlog mjeseca došlo do izmjene člana Sudskog vijeća, jer je sudija Halil Lagumdžija zamijenio kolegu Ljubomira Kitića, zbog njegove bolesti. 

Lagumdžija je rekao da se upoznao sa izvedenim dokazima do sada. 

Kako bi Lagumdžiju upoznao sa stvarima koje smatra bitnim, Vintilin branilac Vlado Adamović rekao je da je suđenje opterećeno i dilemom da li je kasarna "Viktor Bubanj" bila logor ili ne. 

Vintila i Avdović su optuženi za zločine počinjene u kasarni "Viktor Bubanj" i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH smatra da su srpski civili koji su bili zatvoreni u ovim objektima bili izloženi patnji i mučenju, te odvođeni na prisilni rad.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

On je dodao da je interes optuženih da odgovaraju oni koji su počinili zločin. 

Suđenje će biti nastavljeno 21. oktobra, kada će svjedočiti optuženi Vintila.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije