BiH

Bh. diplomatija bez većih rezultata: Umjesto da ugovaraju poslove, razmjenjuju čestitke

Bh. diplomatija bez većih rezultata: Umjesto da ugovaraju poslove, razmjenjuju čestitke
Foto: Ilustracija | Bh. diplomatija bez većih rezultata: Umjesto da ugovaraju poslove, razmjenjuju čestitke

BANJALUKA - Umjesto da Bosna i Hercegovina s najbogatijim zemljama svijeta razvija ekonomske odnose, saradnja se odvija putem kurtoazne razmjene čestitki za praznike te susreta u međunarodnim organizacijama na marginama međunarodnih konferencija.

U izvještaja o radu Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, kao primjer razmjene čestitki navodi se region Sjeverne i Južne Amerike, Australije, Okeanije sa svojih 50 zemalja, od kojih su neke ekonomski veoma moćne.

"U prošloj godini nije bilo posjeta na visokom ili najvišem nivou prevashodno zbog odsustva interesa uzrokovanog nerazvijenim ekonomskim odnosima, kao i neriješenog diplomatskog predstavljanja s naše strane", stoji u izvještaju Ministarstva.

Koliko se ovom regionu ne posvećuje pažnja možda najbolje ilustruje podatak da na cijelom području, koje se proteže na tri kontinenta, postoje svega četiri ambasade BiH. Primjera radi, na čitavom kontinentu Južne Amerike BiH nema ambasadu, a samo se Brazil nerezidentno pokriva iz Vašingtona.

Stoga i ne treba da čudi što robna razmjena s ovim zemljama iznosi tek oko pet odsto ukupne razmjene BiH sa svijetom, s ogromnim deficitom (preko 90%), odnosno zanemarljivim izvozom iz BiH.

I pored katastrofalnog stanja, u MIP-u kažu kako su dali sve od sebe da zemlju i njene privrednike na što bolji način predstave u svijetu, uz priznanje da pojedina predstavništva moraju puno više da se angažuju.

"Aktivnosti Ministarstva u oblasti ekonomske diplomatije tokom 2018. godine su bile usmjerene na unapređenje izvoza kompanija BiH i privlačenje stranih investicija u BiH. Kroz diplomatsku mrežu u kontinuitetu se radilo na predstavljanju firmi iz BiH u inostranstvu, u saradnji s komorama se posredovalo u uspostavi poslovnih kontakata proizvođača iz BiH s partnerima u inostranstvu, na inicijativu stranih ili naših kompanija", naveli su iz ovog resora.

Inače, prema podacima Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, najznačajniji partner u Sjevernoj Americi su nam Sjedinjene Američke Države, u koje je tokom prošle godine ostvaren izvoz od 65,8 miliona maraka. Sa druge strane, uvoz je iznosio 487,60 miliona maraka, što ne treba da čudi s obzirom na to da je u pitanju svjetska ekonomska sila.

Generalno, obim razmjene BiH sa SAD ne čini ni 2% ukupnog obima razmjene BiH sa svijetom.

U komori podsjećaju privrednike kako BiH ima preferencijalni tretman proizvoda pri izvozu u SAD, koji se ostvaruje na osnovu Generalnog sistema povlastica (GSP).

"Riječ je o programu koji je dizajniran za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju pružanjem povlaštenog duty-free uvoza njihovih proizvoda u SAD. Značajno je pomenuti da 3.256 proizvoda ispunjava uslove za GSP povlastice", kažu u STK BiH.

Poslije Sjeverne Amerike, BiH najveći obim vanjskotrgovinske razmjene ostvaruje s Japanom, u iznosu od 11,92 miliona KM, od čega se na izvoz odnosi tek 218.733 KM.

Što se tiče saradnje BiH s Južnom Amerikom, najznačajniji partner BiH s ovog kontinenta je Argentina. Spoljnotrgovinski bilans je takođe negativan. Izvoz iznosi 411.918 KM, a uvoz 6,56 miliona KM.

Rijetko pozitivni podaci dolaze iz razmjene s Australijom. Od 5,8 miliona KM ukupne razmjene, 5,1 milion se odnosi na izvoz iz BiH.

"Kao što se može vidjeti, Bosna i Hercegovina ima šta da ponudi i već ima izvozne partnere na svim kontinentima, pa tako i u ovim zemljama. Ako analiziramo vanjskotrgovinsku razmjenu BiH sa svijetom po zemljama, uočićemo da su najznačajniji trgovinski partneri BiH zemlje sa kojima ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini ili sporazume o preferencijalnoj trgovini", zaključak je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije