BiH

BiH dobija ekspertski i pravni tim za Trgovsku goru

BiH dobija ekspertski i pravni tim za Trgovsku goru
Foto: Arhiva / Ilustracija | BiH dobija ekspertski i pravni tim za Trgovsku goru

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH danas je, nakon više pokušaja, na sjednici u Sarajevu donijelo odluku o formiranju ekspertskog te pravnog tima koji će imati zadatak vođenja bh. strane u sporu s Hrvatskom u vezi s odlaganjem nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora.

Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada, kazao je za "Nezavisne" da je ovo jako dobra vijest.

"Opština Novi Grad podržava sve ovo što se sada dešava i što radi Savjet ministara i ministar Staša Košarac. Vjerujem da su posljednja dešavanja i odlazak pojedinih ministara u Hrvatsku i sastanci s ministrima iz Vlade Hrvatske donijeli jasno razmišljanje u kojem pravcu treba da ide BiH. Od prvog dana kao opština ukazivali smo da taj proces nije bio transparentan i da je prilikom izbora lokacije donesena politička odluka koja se nije temeljila na stvarnim kriterijumima", rekao je Drljača i podvukao da je Dvor najlošija lokacija. Ističe da sama priča o kovidu ne smije BiH dovesti u situaciju da se ne bavi problemom Trgovske gore.

Mario Crnković iz Udruženja "Green team" kaže za "Nezavisne" da su napokon dočekali da se odblokira nastavak procesa formiranja ekspertskog i pravnog tima, te da je od velike važnosti da oni zažive u što kraćem roku. Dodaje da je ključna transparentnost, da građani i donosioci odluka moraju biti blagovremeno informisani o ostvarenom napretku, da se direktno uključe predstavnici civilnog društva u sve procese, kao i otvaranje vrata za naše stručne ljude koji su nastanjeni van granica BiH i poštovanje rokova za kreiranje analiza postojećeg stanja.

"Nema vremena za gubljenje", istakao je Crnković.

Tvrdi da je važan protok informacija jer nije dovoljno što mi znamo da smo u pravu. "Novčana sredstva koja Hrvatska izdvaja za propagandno djelovanje, ukoliko ne budemo odgovorni, čuće se glasnije od našeg prava na život, a to je nešto što ne smijemo dozvoliti", naglasio je Crnković.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da Hrvatska ne odustaje od lokacije za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada i BiH mora imati adekvatan odgovor.

"Naša misija je da sačuvamo zdravlje ljudi u BiH, jer bi otpad imao posljedice po građane i životnu sredinu. Usvojili smo odluku o formiranju timova i moramo ih voditi u istoj liniji, ne smije biti kašnjenja", rekao je Košarac. Kazao je da sada predstoji prvi sastanak ova dva tima i vjeruje da će imati potpuno razumijevanje u procesima koji slijede.

"Putem Ministarstva spoljnih poslova BiH tražićemo da naši eksperti uđu na teritoriju Hrvatske i da s kolegama iz te zemlje analiziraju zemljište i urade kako kaže struka. Cilj je onemogućiti izgradnju odlagališta. Ne odustajemo od traženja pomoći u Briselu jer je BiH potpisnica mnogih ugovora kada je u pitanju životna sredina", kazao je Košarac.

"Ekspertni timovi, sastavljeni od predstavnika državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih vlasti te naučne zajednice, sačiniće sveobuhvatnu stručnu analizu stanja i uticaja mogućeg odlagališta na Trgovskoj gori, izraditi prijedlog mjera zaštite stanovništva u 13 općina u BiH u slivu rijeke Une i zaštite životne sredine, te definisati ekonomična i efikasna rješenja za sprečavanje, ublažavanje i praćenje značajnih negativnih uticaja eventualnog odlagališta", saopšteno je danas iz Vijeća ministara BiH.

Prvi sastanci ovih timova trebalo bi, kako je juče najavio Košarac, da budu održani tokom narednih 15 dana. Najavio je i mogućnost da se u drugoj polovini novembra u Zagrebu sastanu delegacije BiH i Hrvatske, te da se, između ostalog, razgovara o Trgovskoj gori.

Dodik: BiH neće oklijevati sa tužbama ako ne bude dogovora sa Hrvatskom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je bilo krajnje vrijeme da Vijeće ministara formira ekspertski i pravni tim za rješavanje pitanja Trgovske gore, navodeći da BiH neće odustati od podizanja tužbi protiv Hrvatske ukoliko ne odustane od namjere da odlaže nuklearni otpad na ovoj lokaciji uz granicu sa BiH.

"Konačno je došlo do odluke o formiranju ekspertskog i pravnog tima iako je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ranije to odugovlačila", rekao je Dodik novinarima u Gradišci.

On je podsjetio da je prošle godine, kada je ušao u Predsjedništvo BiH, već u martu na prvim sjednicama Predsjedništvo usvojilo zaključke i tražilo da se nuklearni otpad ne može locirati na Trgovskoj gori, kao i da je neophodno da se u to uključe organi BiH.

"Hrvati su to radili individualno i sada vidimo neke pomake, jer smo i mi rekli da ćemo, ukoliko ne bude moglo doći do dogovora, pokrenuti međunarodne sporove. Zbog toga je potreban i ovaj ekspertski tim da bi se napravile podloge za te poteze", rekao je Dodik. (Srna)

Zakon o spoljnim poslovima

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, danas je "Nezavisnim" potvrdio da je obavljena rasprava o Prijedlogu zakona o vanjskim poslovima BiH, ali da je potrebno pribaviti nova mišljenja Ministarstva pravde BiH i Predsjedništva BiH prije razmatranja ovog prijedloga na sjednici Vijeća ministara.

Na dnevnom redu današnje sjednice trebalo je da bude odluka o formiranju komisije za saradnju sa NATO-om, ali je ta tačka skinuta s dnevnog reda.

Donesena je odluka o osnivanju Državne komisije za granicu BiH, koja broji devet članova, sa mandatom od tri godine. Na sjednici je Muamer Bandić imenovan za direktora, a Suzana Radinković za zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dok su na prijedlog Nezavisne komisije za izbor članova Odbora državne službe za žalbe imenovani Enes Obralija i Darija Krstić.

Utvrđen je i Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima i Prijedlog aneksa sporazuma u vezi sa zajedničkom lokacijom na graničnom prelazu Ljubovija (novi most) - Bratunac (novi most), te je utvrđen Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - BiH za 2019. godinu između EU, Vlade Srbije i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije