BiH

BiH dobila 15 miliona evra od EU, veći dio za koridor 5C

BiH dobila 15 miliona evra od EU, veći dio za koridor 5C
Foto: N.N. | BiH dobila 15 miliona evra od EU, veći dio za koridor 5C

​SARAJEVO - Sporazum o bespovratnim sredstvima Evropske unije u vrijednosti od 15 miliona eura za sufinansiranje nove dionice Koridora Vc između Johovca i Rudanke kod Doboja, potpisan je danas između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izgradnja ove nove dionice Koridora Vc između Johovca i Rudanke od približno 6,1 km i dvije petlje predstavlja korak bliže završetku glavnog transportnog koridora Bosne i Hercegovine. Bespovratna sredstva Evropske unije u vrijednosti od 15 miliona eura ostvaruju se putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a dopunit će kredit EBRD-a u vrijednosti od oko 70 miliona eura.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je: “Ovih 15 miliona eura bespovratnih sredstava čini jedan od 11 projekata koje Evropska unija finansira u Bosni i Hercegovini u okviru Agende povezanosti u kojoj je do sada za BiH odobreno ukupno 217 miliona eura. Na nedavnom Samitu Zapadnog Balkana održanom u Poznanju u Poljskoj, EU je odobrila novi Paket sredstava za Agendu povezanosti koji ispunjava naše obećanje u iznosu od 1 milijarde eura za Zapadni Balkan. Za BiH je predviđen veliki dio ovih bespovratnih sredstava. Od dvanaest novih projekata odobrenih u Poznanju, četiri su u BiH. Pomoću ovih bespovratnih sredstava osigurat će se dodatne investicije za izgradnju infrastrukture koja će biti od koristi građanima i privredi.”

Koridor Vc je glavni međunarodni transportni koridor u Bosni i Hercegovini koji podržava njen ekonomski razvoj i doprinosi regionalnoj integraciji tako što poboljšava unutrašnju povezanost Bosne i Hercegovine, kao i njenu povezanost sa susjednim zemljama.

Ian Brown, šef Ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini, izjavio je: “Zadovoljstvo nam je što danas potpisujemo ovaj sporazum koji odražava napredak na izgradnji Koridora Vc. Uvjereni smo da će uspostavljanje boljih veza unutar zemlje i njeno bolje povezivanje s Evropom služiti cilju dublje integracije i to ne samo u ekonomskom smislu”.

Nova dionica spojit će se na autoput Banja Luka – Doboj i dopuniti druge tekuće i planirane investicije na sjevernom i južnom dijelu Koridora Vc u Bosni i Hercegovini. Time će se unaprijediti saobraćaj, smanjiti gužve, a u fazi gradnje će se lokalno otvoriti nova radna mjesta. Novi autoput također će unaprijediti sigurnost na cestama tako što će smanjiti intenzivni promet koji prolazi kroz grad Doboj i okolna sela.

“Ovakvi ugovori znače mnogo za  pokretanje domaćih poduzeća, novih radnih mjesta i, na koncu, naše približavanje Europi u komunikacijskom smislu. Kao konačan rezultat imat ćemo nove autoceste, mostove i brži kontakt s ostatkom svijeta, a sve to mora dovesti do ekonomskog rasta,“ naglasio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Završetak Koridora Vc očekuje se 2030. godine, a procijenjeni ukupni troškovi iznose približno 4 milijarde eura. Evropska unija je u okviru Agende povezanosti izdvojila oko 1 milijardu eura bespovratnih sredstava u periodu od 2014. do 2020. kroz WBIF kako bi se upotpunili krediti  međunarodnih financijskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije