BiH

BiH dobila tri nova državljanina

BiH dobila tri nova državljanina
Foto: Ilustracija | BiH dobila tri nova državljanina
N.N.

SARAJEVO - Odlukom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Mihail Matesku, Senada Ćurić-Šefler i Hektor (Mirzat) Moric novi su državljani BiH.

Mihail Matesku je rođen 15. aprila 1974. godine u mjestu Drobeta Turnu Severin u Rumuniji. Završio je Srednju školu koreografije i baleta u "Cluj-Napoca" u Rumuniji 1992. i istovremeno radio u Teatru klasičnog baleta "Oleg Danovski Constanca".

Bio je solista Baleta u Nacionalnom teatru u Temišvaru (Rumunija) a zatim u angažmanu Baleta HNK Split.

U Baletu Narodnog pozorišta Sarajevo angažovan je od 1996. godine, gdje 1998. postaje solista prve grupe i igra solistički repertoar baletnih prestava: Vragolasta djevojka, Les Sylphides, Paquita, Labudovo jezero, Carmen, Giselle, Coppelia, Pepeljuga, Simha, Pulcinella, Dom Bernarde Albe, Plavo, Katarina, bosanska kraljica, U vremenu, Slike s izložbe, Appassionato, Snaga bola, Izložba slika, Jabuka, Of-of, Rahmanjinov, Opaline, Palčica, Meu amor, Carmen, Romeo i Julija, Dama s kamelijama, Mare Nostrum.

Senada Ćurić-Šefler je rođena 10. februara 1962. godine u Gračanici u Bosni i Hercegovini. Državljanka je Savezne Republike Njemačke.

U državljanstvo BiH upisan je i Hektor (Mirzat) Moric, rođen 21. februara u Parizu. Kao državljanin Francuske stekao je i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije