BiH

BiH i FBiH do kraja godine dobijaju vlast i budžete

BiH i FBiH do kraja godine dobijaju vlast i budžete
Foto: Srna | BiH i FBiH do kraja godine dobijaju vlast i budžete

KONJIC - Koalicija okupljena oko HDZ-a i "osmorke" dogovorila je da Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, bude premijer Federacije BiH i u narednim danima biće održan sastanak sa SNSD-om na kojem će se dogovoriti pozicije za Savjet ministara Bosne i Hercegovine.

Ovo je dogovoreno na sastanku HDZ-a i "osmorke" koji je održan u Konjicu, a nakon kojeg je istaknuto da se "dešava revolucija", jer se prvi put govori o programskoj koaliciji.

"Ono što još jednom podvlačim i što je ključ, jeste da ćemo imati vrlo detaljne programe u odnosu na one prije i da će ljudi koji sjede na vlasti raditi u punom kapacitetu kako bi građani osjetili da je došla nova vlast koja će raditi u interesu svih građana", rekao je Nikšić.

Takođe, nakon sastanka u Konjicu naglašeno je da se od Predsjedništva BiH očekuje da do kraja godine imenuje Borjanu Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara BiH, odnosno da se u ovoj godini formira i Savjet ministara BiH i usvoji budžet.

"Raspravljali smo o svemu što opterećuje odnose i ključ je dogovor o svemu i da nema preglasavanja. Duže vrijeme nismo uspjeli pratiti ono što nas život tjera u energetskom sektoru, socijalnim problemima i inflaciji. Novi saziv će imati odgovoran posao, ako uspijemo imenovati novu vladu i imati budžet, nema razloga da ne realizujemo u narednih nekoliko mjeseci ono što bi trebalo mijenjati", rekao je Dragan Čović, lider HDZ-a, govoreći o Vladi Federacije BiH.

On je kazao da će se za pet ili šest mjeseci gledati drugačije na politiku i vlast te da će se s trećim partnerom sjesti i usaglasiti svi elementi u vezi s resorima u Savjetu ministara BiH.

"Ako je predsjedavajuća Savjeta ministara Krišto, ako Ministarstvo finansija uzme jedna strana, Ministarstvo vanjskih poslova će druga strana", rekao je Čović.

Iako, zvanično, nije bilo razgovora o resorima, kada je riječ o Savjetu ministara BiH, gotovo je sigurno da će finansije pripasti SNSDu i da će u fotelju ministra zasjesti Zoran Tegeltija, aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Uz ovo ministarstvo, SNSD će tražiti i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kao i Ministarstvo transporta i komunikacija, dok će HDZ, pored predsjedavajućeg, dobiti vjerovatno Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova, a stranke "osmorke" ostalo, odnosno Ministarstvo odbrane, Ministarstvo bezbjednosti, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. 

"'Osmorka' će najvjerovatnije imati četvrtog ministra u Savjetu ministara s obzirom na to da je do sada bilo 333, dakle po tri ministra iz tri naroda. Što se tiče resora, zadržaćemo postojeći raspored u odnosu na HDZ, a s druge strane ostaće ono što su imali SDA, SBB i DF. Oni koji će dati predsjedavajućeg Savjeta ministara najvjerovatnije će imati dva ministra, a četvrti ministar će pripasti partijama 'osmorke'", rekao je Semir Efendić, predstavnik Stranke za BiH i NES-a nakon danas održanog sastanka.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, rekao je da koalicija okupljena oko HDZ-a i 'osmorke' neće kočiti procese u kojima entiteti imaju nadležnosti, ali da nisu saglasni da entiteti vode procese koji su u nadležnosti države.

"Razumijem u potpunosti da smo i dalje u narativu u kojem je fokus sve ono oko čega se ne možemo dogovoriti i da su to i dalje teme koje vjerovatno najviše zanimaju našu javnost. Mi upravo to pokušavamo promijeniti", kazao je Konaković, dodajući da je svaka marka koja uđe u jedinstveni sistem PDV-a jednako važna.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, rekao je da se u BiH dešava revolucija koju ne treba uzimati zdravo za gotovo, te da će NS insistirati na programu i za državni nivo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije