BiH

BiH i Sjeverna Makedonija najkorumpiranije u regionu

BiH i Sjeverna Makedonija najkorumpiranije u regionu
Foto: Arhiva / Ilustracija | BiH i Sjeverna Makedonija najkorumpiranije u regionu

BANJALUKA, BERLIN - BiH je u regionu jugoistočne Evrope najviše nazadovala kad je u pitanju indeks o percepciji korupcije, navedeno je u najnovijem izvještaju "Transparency Internationala".

Prema njihovom izvještaju, koji je upravo objavljen, BiH je od 2012. godine do danas, s izuzetkom Sjeverne Makedonije, najviše nazadovala kad je u pitanju percepcija javnosti o nivou korupcije u zemlji. Osim toga, BiH se nalazi na 111. mjestu od 180 zemalja svijeta, što je takođe najniži rejting u regionu, koji dijelimo sa Sjevernom Makedonijom. Naime, prema ovom izvještaju, Sjeverna Makedonija je od 2012. pala za osam mjesta na listi, što je za jedno lošije od BiH.

Nešto bolja od BiH je Albanija, koja se nalazi na 104. mjestu, a od 2012. godine napredovala je za tri pozicije. Srbija je u tom periodu pala za jedno, ali se nalazi na 94. mjestu.

Od zemalja u procesu proširenja, najbolje stoji Crna Gora, koja je od 2012. godine do danas napredovala za četiri mjesta, a nalazi se na relativno visokom 67. Hrvatska, koja je kao članica EU samo četiri mjesta ispred Crne Gore, od 2012. napredovala je za samo jedno mjesto. U juogoistočnoj Evropi najbolje je pozicionirana Slovenija, koja se nalazi na 35. mjestu, ali je od 2012. nazadovala za jedno mjesto.

Mađarska, kao članica EU, od 2012. do danas nazadovala je za čak 11 mjesta i nalazi se na 67, ali mnogo bolje stoji od Poljske, koja je napredovala za dva mjesta i nalazi se na 45. poziciji. Ukupno gledano, u "Transparencyju" kažu da je u protekloj dekadi malo učinjeno na globalnom nivou u borbi protiv korupcije, a naglašavaju da je korupcija značajno uticala i na neefikasnost pružanja pomoći usljed krize uzrokovane pandemijom virusa korona.

"Kovid nije samo zdravstvena i ekonomska kriza. To je korupcijska kriza, kriza koju i dalje ne uspijevamo da suzbijemo", naglasili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije