BiH

BiH ispunila posljednji uslov za aplikaciju u EU

BiH ispunila posljednji uslov za aplikaciju u EU
BiH ispunila posljednji uslov za aplikaciju u EU
Fena

BRISEL - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Briselu sa evropskim komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanesom Hanom s kojim je razgovarao o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u Evropsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Savjeta za opšte poslove Evropske unije kao i usvajanja Zaključka o proslijeđivanju zahtjeva Evropske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu, saopšteno je iz Zvizdićevog kabineta.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, nakon usvajanja finalizovanog teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja, ispunila i posljednji uslov neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku 20. septembra.

On je rekao da je daljnji napredak u oblasti evropskih integracija i dalje u fokusu svih nivoa vlasti i da je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

Komesar Han je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine i čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uslova za razmatranje aplikacije. Rekao je da je neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne saradnje.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao komesara Hahna o stepenu realizacije zacrtanih ciljeva iz reformske agende i rekao da je Vijeće ministara BiH reliziralo 55 posto zacrtanih mjera. Rekao je o da je u toku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informisao da su procedure u vezi sa potpisivanjem Protokola, kao i procedure u vezi sa uspostavljanjem tijela predviđenih mehanizmom koordinacije u toku te da očekujemo dostavljanje upitnika u što skorijem roku.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao komesara Hana i sa činjenicom da je Savjet ministara BiH usvojilo i transportnu strategiju i da je time Bosna i Hercegovina ispunila uslov za pristup regionalnim i nacionalnim EU fondovima.

Razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u Republici Srpskoj. Predsjedavajući Zvizdić i komesar Han su se složili da se u BiH, kao u svim ostalim zemljama, odluke suda, posebno Ustavnog suda koji je dio Ustava BiH, moraju poštovati.

Komesar Han je posebno istaknuo da proces približavanja Evropskoj uniji zahtijeva i promjenu ponašanja predstavnika svih nivoa vlasti u smislu punog poštivanja i unapređenja vladavine prava.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao komesara Hana i sa knjiženjem vojne imovine koja se desila proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim Bosna i Hercegovina približila NATO integracijama.

Rekli su da bespotrebni zastoji blokiraju nastavak procesa integracija i da svi politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost prema istorijskoj prilici koju imamo.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi u cilju dobijanja statusa države kandidata za članstvo do 2017.godine i da očekuje da će dosadašnji napori biti prepoznati 20. septembra kada bi Savjet trebalo usvojiti zaključak o proslijeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji sa pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

Han je zaključio da očekuje da će na narednoj sjednici Savjeta za opšte poslove dati zadatak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu, ka konačnom članstvu u Evropskoj uniji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije