BiH

BiH izručen Jahja Vuković, osumnjičen za rat na strani ID

BiH izručen Jahja Vuković, osumnjičen za rat na strani ID
Foto: Screenshot / Ilustracija | BiH izručen Jahja Vuković, osumnjičeni za rat na strani ID

SARAJEVO - BiH je iz Turske izručen Jahja Vuković (21) iz Bihaća, koji je pod istragom Tužilaštva BiH jer je osumnjičen da je 2014. godine otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama terorističke organizacije "Islamska država", saopštio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Lociranje, identifikovanje, hapšenje i transport osumnjičenog izvršen je zajedničkim naporima Tužilaštva BiH i partnerskih policijskih i bezbjednosnih agencija u okviru antiterorističkih aktivnosti.

Izručenje osumnjičenog realizirano je na međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je lišen slobode i biće predat postupajućem tužiocu.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji "Al Nusra front", gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice "Hattab", učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protivpravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura terorističke organizacije "Islamska država", nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i lišen slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije