BiH

BiH korak bliže punoj saradnji sa Evropolom

BiH korak bliže punoj saradnji sa Evropolom
Foto: Sulejman Omerbašić | BiH korak bliže punoj saradnji sa Evropolom

SARAJEVO – Predstavnici svih policijskih agencija koje su uključene u rad Kontakt tačke danas su u Sarajevu potpisali Pravilnik o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt tačke za BiH za saradnju s Evropolom, čime je otklonjena posljednja formalna prepreka za potpunu operativnost u odnosima policijske saradnje BiH i ove međunarodne organizacije.

Pravilnikom su utvrđeni način rada, obaveze i odgovornosti zajedničke kontakt tačke, prava i obaveze nadležnih organa za provođenje zakona u BiH, te druge procedure od značaja za uspostavljanje sistema saradnje i razmjene informacija između nadležnih organa u BiH i Evropola.      

Potpisivanju su prisustvovali Nenad Nešić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH te Patrícia Silveira, šefica Odjela za strategije i vanjske odnose EUROPOL-a.

Nešić je istakao da je napravljen veliki korak za BiH, jer će značajno olakšati pridruživanje Evropskoj uniji.

"BiH, iako jedina država Zapadnog Balkana, koja još nije uspostavila punu saradnju sa Evropolom, preko zajedničke kontakt tačke, pridaje poseban značaj međunarodnoj policijskoj saradnji, a posebno što ova oblast ima ključnu ulogu za pristupanje naše zemlje EU. Uvjereni smo da će Evropol, kao centar za podršku provođenju zakona i čvorište za razmjenu informacija o kriminalnim aktivnostima, BiH učiniti bezbjednijom i bližom porodici evropskih zemalja”, kazao je Nešić.

Zatler je istakao zadovoljstvo što je BiH napravila korak bliže punoj saradnji sa Evropolom te istakao da se kriminal ne zaustavlja na granicama, kao i da je prekogranična saradnja u sprovođenju zakona ključna za sigurnost i zaštitu građana širom Evrope.

"Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, od BiH se očekuje da pokaže kredibilne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Punom implementacijom Sporazuma o saradnji sa Evropolom, BiH će u potpunosti početi koristiti evropske instrumente za jačanje borbe protiv teških oblika kriminala, što će biti korisno i za građane BiH i EU”, rekao je Zatler.

I Silveira je ukazala na važnost saradnje i razmjene informacija te istakla da se mora zajedno boriti protiv međunarodnih kriminalnih prijetnji.

"Udruživanje snaga postalo je važnije nego ikad. Stoga, ostaje glavni prioritet za EUROPOL da osnaži saradnju sa svim zemljama u regionu", rekla je Silveira.

Otvaranje kancelarije kontakt tačke najavljeno je za maj, nakon čega će biti uspostavljena i kontakt tačka BiH u Hagu.   

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije