BiH

BiH na 170. mjestu po broju žena u vlasti

BiH na 170. mjestu po broju žena u vlasti
BiH na 170. mjestu po broju žena u vlasti
Srna

SARAJEVO - BiH se nalazi 170. mjestu na svjetskom nivou po učešću žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, izjavila je direktor Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

"Mora se istaći da je u Republici Srpskoj situacija mnogo bolja za razliku od Savjeta ministara BiH, gdje nema niti jedna žena na funkciji ministra, ili u Vladi Federacije BiH gdje samo jedna žena zauzima ministarsku poziciju", navela je Hadžiabdićeva.

Ona je zahvalila Misiji OEBS-a uz čiju podršku Agencija za ravnopravnost polova BiH organizuje seriju od sedam radionica za kandidatkinje političkih stranaka na opštim izborima u BiH.

"Na taj način želimo pomoći tim ženama da poboljšaju vještine komunikacije sa biračkim tijelom da bi bile izabrane", dodala je Hadžiabdićeva.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Nina Suomalainen rekla je danas u Sarajevu da je ova misija u potpunosti posvećena jačanju institucionalnih mehanizama u BiH za ostvarivanje ravnopravosti polova.

Ona je, tokom radionice za kandidatkinje političkih stranaka na predstojećim izborima, podsjetila da su tokom ove godine političke partije u BiH potpisale izjavu o opredijeljenosti za ravnopravnost polova, čime su se obavezale da će ovo pitanje uključiti u svoje programe, kao i povećati učešće kandidatkinja na listama. 

"Željela bih da naglasim značaj žena u javnom i političkom životu i važnost ostvarivanja uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca na izbranim funkcijama na svim nivoima na kojima se donose odluke", rekla je ona. 

Zamjenik šefa Misije OBES-a informisala je učesnice radionice o praksama koje se primjenjuju u Finskoj o pitanju ravnopravnosti polova. 

"Naravno, i kandidatkinje same moraju da budu aktivne i da u javnosti pokažu da su u najmanju ruku jednako kompetentne kao i njihove kolege muškarci koji se nalaze na listama", dodala je ona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije