BiH

BiH na 170. mjestu po broju žena u vlasti

BiH na 170. mjestu po broju žena u vlasti
BiH na 170. mjestu po broju žena u vlasti

SARAJEVO - BiH se nalazi 170. mjestu na svjetskom nivou po učešću žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, izjavila je direktor Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

"Mora se istaći da je u Republici Srpskoj situacija mnogo bolja za razliku od Savjeta ministara BiH, gdje nema niti jedna žena na funkciji ministra, ili u Vladi Federacije BiH gdje samo jedna žena zauzima ministarsku poziciju", navela je Hadžiabdićeva.

Ona je zahvalila Misiji OEBS-a uz čiju podršku Agencija za ravnopravnost polova BiH organizuje seriju od sedam radionica za kandidatkinje političkih stranaka na opštim izborima u BiH.

"Na taj način želimo pomoći tim ženama da poboljšaju vještine komunikacije sa biračkim tijelom da bi bile izabrane", dodala je Hadžiabdićeva.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Nina Suomalainen rekla je danas u Sarajevu da je ova misija u potpunosti posvećena jačanju institucionalnih mehanizama u BiH za ostvarivanje ravnopravosti polova.

Ona je, tokom radionice za kandidatkinje političkih stranaka na predstojećim izborima, podsjetila da su tokom ove godine političke partije u BiH potpisale izjavu o opredijeljenosti za ravnopravnost polova, čime su se obavezale da će ovo pitanje uključiti u svoje programe, kao i povećati učešće kandidatkinja na listama. 

"Željela bih da naglasim značaj žena u javnom i političkom životu i važnost ostvarivanja uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca na izbranim funkcijama na svim nivoima na kojima se donose odluke", rekla je ona. 

Zamjenik šefa Misije OBES-a informisala je učesnice radionice o praksama koje se primjenjuju u Finskoj o pitanju ravnopravnosti polova. 

"Naravno, i kandidatkinje same moraju da budu aktivne i da u javnosti pokažu da su u najmanju ruku jednako kompetentne kao i njihove kolege muškarci koji se nalaze na listama", dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije