BiH

BiH na letu za crnu listu vazduhoplovstva

BiH na letu za crnu listu vazduhoplovstva
Foto: Ilustracija | BiH na letu za crnu listu vazduhoplovstva

BANJALUKA - Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) suočava se s hroničnim nedostatkom adekvatno obučenog i kvalifikovanog osoblja, a o koliko ozbiljnoj problematici je riječ svjedoči i podatak da bi se BiH mogla naći na crnoj listi zemalja koje ugrožavaju opštu bezbjednost vazdušne plovidbe.

Stoga je BHDCA sastavila i Nacrt odluke o odobravanju novog zapošljavanja, a odnosi se na 16 radnika.

U planu je da zaposle, između ostalog, stručnog savjetnika za upravljanje sistemom bezbjednosti letenja, stručnog saradnika za procjenu rizika, stručnog savjetnika za vazduhoplovnu medicinu itd.

"Potrebna sredstava za novo zapošljavanje, računajući prijem u radni odnos počevši od 1. oktobra, iznose 110.000 KM i biće obezbijeđena preraspodjelom u okviru budžeta Direkcije za civilno vazduhoplovstvo za 2022. godinu", navedeno je u nacrtu.

Po osnovu dodatnog zapošljavanja 16 službenika, kako je naglašeno, ukupni rashodi BHDCA će u 2023. godini biti uvećani za 642.000 KM.

U ovom dokumentu se podsjeća da Evropska komisija, na osnovu sprovedene procjene stanja u BiH, svake godine izrađuje izvještaj o napretku BiH ka evropskim integracijama, a svoj izvještaj izrađuje i na osnovu sprovedenih nadzora u oblasti civilnog vazduhoplovstva od Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo. U izvještaju za 2021. godinu ukazano je na spomenuti problem.

"Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH, koja je od decembra 2019. preuzela odgovornost za kontrolu vazdušnog saobraćaja od Hrvatske, je operativna. Međutim, BiH mora hitno riješiti problem hroničnog nedostatka adekvatno obučenog i kvalifikovanog osoblja u BHDCA, kako bi se izbjegao rizik bezbjednosnog nadzora", navedeno je u izvještaju.

Iz BHDCA napominju da su se u više navrata obraćali nadležnim institucijama sa zahtjevom za zapošljavanje stručnog kvalifikovanog osoblja.

"Savjet ministara BiH je dao saglasnost za popunjavanje pet stručnih radnih pozicija u BHDCA i realizacija toga je u toku. Međutim, popunjavanjem ovih radnih pozicija ne rješava se sistemski problem, koji je konstatovan još 2011. godine od međunarodnih revizija vazduhoplovnog sistema u BiH", ističu iz BHDCA.

Napominju da je od ukupno 79 sistematizovanih radnih mjesta trećina upražnjena još od 2009. godine. Upražnjena radna mjesta su, ističu, stručnog karaktera, te su iz tog razloga rezultati s međunarodnih revizija vazduhoplovnog sistema u BiH izuzetno loši.

Iz BHDCA ističu da bezbjednosni nadzor, prije svega, vrši Evropska agencija za bezbjednost vazdušne plovidbe (EASA), koja Bosni i Hercegovini može izreći bezbjednosnu mjeru tzv. Safety concern (zabrinutost za bezbjednost).

"To u konačnici može dovesti do stavljanja BiH na crnu listu zemalja koje ugrožavaju opštu bezbjednost vazdušne plovidbe. Ovakva bezbjednosna mjera bi za sobom povukla nebrojene posljedice, među kojima su nepriznavanje BHDCA sertifikata za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi, koji je izdat BHANSA, nepriznavanje svih drugih sertifikata izdatih od strane BHDCA vazdušnim operatorima, aerodromima itd, a što bi za posljedicu imalo preuzimanje funkcija BHDCA od strane EASA ili neke od njenih članica, te ogromne troškove za BiH zbog plaćanja za obavljanje tih funkcija", upozorili su iz BHDCA.

Iz BHDCA su za "Nezavisne novine" rekli da su upražnjena radna mjesta stručnog karaktera, što se, ističu, neminovno odražava na rezultate s međunarodnih revizija vazduhoplovnog sistema u BiH.

Upozorili su i na sistemski uzrok nemogućnosti popune upražnjenih radnih mjesta stručnim kadrom, koji je još 2011. godine konstatovala Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva.

"To su nesrazmjerno niska primanja u Direkciji u odnosu na vazduhoplovnu industriju kako u BiH tako i u okruženju", naveli su iz BHDCA za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije