BiH

BiH nabavlja dva višenamjenska helikoptera za Oružane snage

BiH nabavlja dva višenamjenska helikoptera za Oružane snage
Foto: Ilustracija | BiH nabavlja dva višenamjenska helikoptera za Oružane snage

Kako je u subotu 21. septembra prenijela Balkanska bezbjednosna mreža, u toku je nabavka dva višenamjenska helikoptera Bell Huey II za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Čitav proces biće sproveden u okviru programa za izvoz naoružanja Foreign Military Sales koji podrazumijeva potpisivanje ugovora direktno između vlada država a finansije će, osim iz budžeta za odbranu BiH, u iznosu od 5 miliona dolara obezbijediti i Sjedinjene Države.

Biće nabavljeni helikopteri UH-1H Huey iz viškova američke vojske (U.S. Army) koji će naknadno biti dovedeni na nivo Huey II koji predstavlja opremanje starih UH-1H dinamičkim elementrima modela Bell 212. Takvo rješenje je u suštini namijenjeno za države sa skromnijim vojnim budžetom i/ili za one koje žele da maksimalno iskoriste resurse ovog tipa helikoptera. Na Hjui II se između ostalog, umjesto motora T53-L-13 maksimalne snage 1.044 kW (1.400 KS) ugrađuje motor T53-L-703 maksimalne snage 1.342 kW (1.800 KS).

Balkanska bezbjednosna mreža dalje navodi da se nakon odobrenja nabavke helikoptera Oružane snage BiH, očekivalo da će to biti nove letjelice ali je nakon analize ponuda za evropski Erbas H145 i američki Bell Huey II, Ministarstvo odbrane predložilo da se uzme američki helikopter. Maksimalna nosivost UH-1H-II je 13 ljudi ili 2.210 kg tereta. Nosivost spoljašnjeg tereta iznosi 2.268 kg. Maksimalna brzina krstarenja je 196 km/h, a dolet 455 km.

Na račun povjerilačkog fonda Foreign Military Sales je već prebačeno skoro 3,5 miliona američkih dolara, a restrukturiranjem prošlogodišnjeg budžeta Ministarstva odbrane BiH je raznim uštedama u budžetskim stavkama, obezbijeđeno još preko 732 hiljade dolara. Još uvijek nije zvanično poznato koliko će koštati ova dva američka helikoptera ali se zna da je 22. decembra 2017. godine Savjet ministara BiH odobrilo program hitne nabavke dvije letjelice uz trošak od nešto preko 36,6 miliona dolara bez američke donacije.

Nabavkom dva helikoptera Hjui II neće se riješiti pitanje modernizacije vojne BiH avijacije pošto je za period od 2017. do 2027. predviđena nabavka čak 8 srednjih transportnih i 15 lakih višenamjenskih helikoptera. Vijeće ministara je još decembra 2015. odobrilo malo preko 169 miliona dolara za nabavku nove i remont i modernizaciju postojeće tehnike. Međutim, uslijed nedostatka novca, realizacija čitavog programa znatno kasni.

Oružane snage BiH na papiru, kako piše Balkanska bezbjednosna mreža,  posjeduju 4 helikoptera Mi-8MTV-1, 8 Mi-8T, 13 UH-1H Huey i 13 Gazela od kojih 7 lakih borbenih GAMA i 6 u osnovnoj verziji. Svi ovi helikopteri raspoređeni su u 1. skvadronu u Banjaluci i 2. skvadronu u Rajlovcu. U prošloj godini je, prema izvještaju o radu Ministrastva odbrane, operativnost ovih letjelica bila samo 15,79 procenata. Održavanje je, zbog starosti flote (primera radi helikopteri UH-1H su stariji od 50 godina), veoma kompleksan zadatak.

Projekat remonta dijela tehnike koja se nalazi u naoružanju pokrenut je još decembra 2013. godine kada je Savjet ministara BiH odobrilo radove na 4 helikoptera u vrijednosti od nešto preko 4,2 miliona dolara. Od tada se nekoliko puta pokušalo sa ugovaranjem remonta ali su tenderi koji su uslijedili poništavani zbog žalbi učesnika. Broj helikoptera je potom smanjen na samo dva, jedan Mi-8T iz 1. skvadrona i jedan Mi-8MTV-1 iz 2. skvadrona a posljednjem pokušaju 2017. godine prihvaćena je ponuda litvanske firme UAB Helisota ali je posao poništen početkom ove godine zbog žalbe kompanije Ruski helikopteri. Rok za ugovaranje je produžen do 2020. godine.

(tangosix.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije