BiH

BiH nije na dnevnom redu Savjeta ministara spoljnih poslova EU

BiH nije na dnevnom redu Savjeta ministara spoljnih poslova EU
Foto: N.N. | BiH nije na dnevnom redu Savjeta ministara spoljnih poslova EU

BRISEL - BiH se ni ovog puta nije našla na dnevnom redu Savjeta ministara spoljnih poslova EU, koji su se danas sastali u Briselu.

Iako su "Nezavisne" još nakon prošlog samita lidera EU predvidjele da se o BiH neće razgovarati na narednom samitu evropskih lidera, koji se održava krajem ove sedmice, može se pretpostaviti da je jedan od razloga što BiH nema na dnevnom redu to što se vrlo malo toga dešava u zemlji, a i dogovori koji su uspostavljeni se teško ili nikako ne sprovode. Sastanak ministara spoljnih poslova je ujedno i priprema za sastanak evropskih lidera, pa se nespominjanje BiH može uzeti kao indikator za predviđanje šta se može očekivati na tom samitu.

Žozef Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, nakon sastanka rekao da je riječi bilo o dijalogu Beograda i Prištine u vezi s pravno obavezujućim sporazumom koji bi trebalo da uslijedi kao rezultat započetih pregovora. Izrazio je zadovoljstvo što je pregovarački proces ponovo uspostavljen, te što će se naredni sastanak održati na predsjedničkom nivou narednog četvrtka.

Osim o zapadnom Balkanu, kako je rekao, riječi je bilo i o ublažavanju posljedica virusa korona u EU i širom svijeta. Posebno je istakao da je riječi bilo o zemljama Latinske Amerike koje su teško pogođene ovim virusom. Naglasio je i da je riječi bilo o nedavnim akcijama Turske u istočnom Mediteranu, ali i u vezi s odlukom da muzej Aja Sofija bude ponovo pretvoren u džamiju. Borel je rekao da su evropski ministri osudili tu odluku i pozvali Tursku da je ponovo razmotri.

Inače, što se tiče odnosa sa BiH, kako smo pisali, na dnevnom redu EU bi se ponovo mogli naći na jesen na samitu u Sofiji, kada bi trebalo da bude objavljen paket podrške regionu čija bi vrijednost u narednih sedam godina mogla doseći sumu od blizu 14 milijardi evra u vidu ekonomske pomoći programu reformi.

S obzirom na to da je i paket proširenja, u okviru kojeg će biti objavljeni izvještaji o napretku zemalja u procesu proširenja, planiran za objavu na jesen, može se očekivati da će tom prilikom biti objedinjeni i ti procesi.

U Evropskoj komisiji su najavili da će grantovi i drugi instrumenti pretpristupne pomoći najvjerovatnije biti udvostručeni u odnosu na dosadašnji period, ali da bi BiH od ovog mogla profitirati, potrebno je da pokaže više spremnosti za postizanje unutrašnjeg dogovora i kompromisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije