BiH

Pratite nas na Google news

Na dnevnom redu samita u Berlinu nema BiH

Na dnevnom redu samita u Berlinu nema BiH
Foto: Ilustracija | BiH nije na dnevnom redu na samitu u Berlinu
Dejan Šajinović

BRISEL - Evropski savjet za opšte poslove, kako sada stvari stoje, neće raspravljati o BiH na samitu planiranom za sutra u Briselu, rečeno je "Nezavisnim" od strane dobro upućenog izvora.

Kako nam je istaknuto, ionako skeptične zemlje članice kad je u pitanju proširenje, dodatno su "demotivisane" da raspravljaju o BiH s obzirom na to da ni godinu dana nakon sprovedenih izbora nije došlo do formiranja novih vlasti, a reforme i dalje stoje.

Kako nam je rečeno, zasad je jedino sigurno da će se zaključci donositi u vezi s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dok šansu još imaju i Srbija i Crna Gora. 

Ukoliko ovako ostane, jasno je da ni na Evropskom savjetu 17. i 18. oktobra, odnosno sastanku šefova i vlada EU, BiH neće biti tema.

Kako se priča po briselskim kuloarima, najizvjesnije je da će naredni koraci u vezi s BiH biti odlučeni na proljeće iduće godine.

"Osim neformiranja vlasti i neispunjavanja preporuka iz Mišljenja o reformisanju pravne države, očekuje se i da nova Evropska komisija preuzme poslove i da do marta vidi ima li bilo kakvog napretka i nakon toga preduzme naredne korake", rečeno nam je.

Podsjećanja radi, nakon dobijanja Mišljenja, Evropska komisija je uputila svoje viđenje situacije u BiH Evropskom savjetu, koji treba da donese odluku hoće li kandidatura BiH biti prihvaćena. Iako nam u Evropskoj komisiji nisu mogli reći kakvu odluku će evropski ministri spoljnih poslova i evropski lideri donijeti kad je u pitanju BiH, ističu da će formiranje vlasti na svim nivoima u BiH biti ključno za donošenje daljih odluka, što se uklapa s onim što se priča po briselskim kuloarima.

"Mišljenje identifikuje 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pretpristupnih pregovora. Prioriteti obuhvataju pitanja funkcionisanja demokratije, vladavine prava, temeljnih prava i javne administrativne reforme. Analitički izvještaj koji prati Mišljenje je prvi put stanje BiH direktno uporedio sa standardima koje zemlja članica mora da ispuni, odnose se i na unutrašnje tržište, javne nabavke, konkurentnost, zaštitu okoline, bezbjednost hrane i zaštitu potrošača", navode u Komisiji.

Kažu da ovo pruža "solidnu osnovu" za diskusiju na Evropskom savjetu, koji treba da donese odluke o daljim koracima.

"U tom smislu, formiranje vlasti na svim nivoima bez odlaganja biće ključ", kažu oni.

I Tanja Topić, banjalučka analitičarka i dobra poznavateljka evropskih prilika, slaže se s ocjenama da na narednom samitu ne treba očekivati odluke kad je u pitanju BiH.

"Mislim da je BiH potrošila sve kredite i da nam ovog puta neće progledati kroz prste. Jedina šansa je da se do samita formira vlast. Sve ostalo su velike zablude i promašene nade", kaže Topićeva za "Nezavisne".

Naš inače dobro upućeni izvor, koji je "Nezavisnim" i ranije davao procjene koje su se ostvarile, kaže da se u BiH ne vodi dovoljno računa o još jednom uslovu, koji će se na Evropskom savjetu ispostaviti kao ključan, a odnosi se na promjenu Izbornog zakona, u skladu s preporukama Kancelarije za demokratiju Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

"Ako ne bude došlo do značajnih koraka na ispunjavanju osnovnih demokratskih normi u održavanju izbora, teško je očekivati da će BiH dobiti kandidatski status. Podsjećam vas da je EU snažno insistirala na implementaciji odluke 'Sejdić i Finci'. Taj uslov i dalje ostaje na snazi, ali u ovom trenutku nije prioritet, on će se pojaviti u kasnijoj fazi. Ali kad je riječ o održavanju izbora u skladu s onim što su od EU tražile nevladine organizacije, od toga se neće odustati", tvrdi naš izvor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije