BiH

BiH prijeti paraliza institucija

BiH prijeti paraliza institucija
BiH prijeti paraliza institucija

BANJALUKA, SARAJEVO - Odluka da se uđe u proces revizije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu Srbiji, izazvala je novi talas nestabilnosti na liniji Sarajevo Banjaluka, sa još nesagledivim posljedicama po unutrašnje odnose u BiH.

Dok Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, i Igora Crnatka, ministra spoljnih poslova BiH, optužuje za vaninstitucionalno djelovanje, iz Banjaluke stižu optužbe da Sarajevo vrši direktan udar na Dejton i institucije BiH.

Nakon što je Crnadak ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković poslao instrukciju da proslijedi njegovo pismo Hagu, u kojem on piše da iza zahtijeva za reviziju ne stoje institucije BiH, iz Izetbegovićevog kabineta dobio je odgovor da joj je on zabranio da pismo pošalje, jer tvrdi da se Crnadak ponaša antiustavno.

Crnadak je nakon sastanka sa Ivanićem u Banjaluci sazvao preskonferenciju i optužio Izetbegovića, ne samo da ruši Dejton i pokazuje Srbima i Hrvatima u BiH da institucije BiH pripadaju samo Bošnjacima, već i da uvodi opasan presedan po kojem će za svaku depešu iz bilo koje bh. ambasade biti potrebna odluka Predsjedništva BiH.

"Ako zaista to primijenimo na taj način, to će značiti praktično blokadu, biće nemoguće raditi i većina međunarodnih aktivnosti BiH biće paralizovana, a odgovornost za tu situaciju biće na onome ko je nametnuo takav princip", rekao je Crnadak.

Napomenuo je da njegovo pismo sadrži njegova lična viđenja, da ne stvara nikakve obaveze za druge institucije BiH te da je iz tog razloga Čolakovićeva morala po zakonu i diplomatskoj praksi njegovo pismo da proslijedi. Ako se, kako je rekao, neko i pojavi pred Sudom s tvrdnjom da je agent koji prosljeđuje zahtjev za reviziju, on planira otputovati u Hag i obavijestiti Sud da institucije BiH ne stoje iza zahtjeva za reviziju, a ambasadorku pozvati u Sarajevo na konsultacije.

Izetbegović, pak, tvrdi da, ukoliko ministar inostranih poslova BiH bilo kojem ambasadoru BiH uputi instrukciju da preduzme neku radnju za čije preduzimanje je po Ustavu BiH neophodna odluka ili ovlaštenje Predsjedništva BiH, ambasador ne smije postupiti po toj instrukciji.

"Prema Ustavu BiH, ministar vanjskih poslova BiH nema pravo da obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ga za tu komunikaciju nije svojom odlukom ovlastilo Predsjedništvo BiH", saopšteno je iz Izetbegovićevog kabineta.

Dodao je da, ukoliko Crnadak "drugim kanalima" dostavi svoje pismo, Izetbegović tvrdi da je time djelovao vaninstitucionalno i prekršio Ustav BiH.

Revizija antisrpski potez

Milorad Dodik, predsjednik RS, kaže da je Izetbegovićeva namjera da pošalje zahtjev za reviziju antisrpski potez, dok je Ivanić od međunarodne zajednice zatražio da reaguju i zaštiti Dejton.

Aleksandar Vučić, srbijanski premijer, rekao je da će odluka o reviziji biti loša po odnose dvije zemlje, i da će Srbija, uprkos tome, nastaviti nastojati da gradi dobre odnose sa susjednom zemljom.

Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije, rekao je da je revizija privatni aranžman Izetbegovića i da se time sipa "ulje na vatru" odnosa naroda unutar BiH, ali i odnosa država u regionu.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, smatra da je najava podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije lična odluka Bakira Izetbegovića, koji ima neku vrstu "patološke mržnje" prema Srbima, te da se ne smije dozvoliti derogiranje Ustava i zakona, niti odlučivanje o važnim pitanjima u BiH na neformalnim druženjima ljudi sumnjive prošlosti.

OHR zabrinut

OHR pažljivo prati situaciju u vezi s najavom podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije i zabrinut je zbog mogućih negativnih posljedica ove odluke, izjavio je Brus Barton, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH.

"Zabrinuti smo za moguće negativne reakcije nakon što je donesena odluka o pokretanju postupka revizije. Očekujemo da institucije BiH funkcionišu normalno. Što se tiče samog predmeta, nama je teško da komentarišemo nešto što ne proističe iz Dejtonskog sporazuma", rekao je Barton, te je poručio da se BiH mora fokusirati na budućnost, ekonomske reforme i generalno na sprovođenje Reformske agende, a nikako ne na prošlost.

Mektić: Referendum je najveća glupost

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, rekao je da je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, pokrenuo reviziju presude zbog vlastitih interesa, kao što je, kako tvrdi, Milorad Dodik, predsjednik RS, organizovao referendum o Danu Republike iz vlastitih interesa.

"Najveća glupost što je Milorad Dodik uradio i koju nikada nisam podržao je referendum. Nisam izašao na referendum, evo sada prvi put govorim", rekao je Mektić, odgovarajući na pitanje o reviziji presude.

Mektićevo dovođenje u vezu Izetbegovića i Dodika, Staša Košarac, šef Kluba SNSDa u parlamentu BiH, smatra skandaloznim pokušajem da se opravdaju pogrešni potezi američke ambasade u Sarajevu i stvori alibi za višegodišnje političke promašaje SDSa, te je dodao da je od Vukote Govedarice, predsjednika SDSa, zatražio Mektićevu smjenu.

Prema njegovom mišljenju, zahtjev za reviziju presude podnijeće predstavnici muslimanske "fildžan državice", koju predvode SDA i Bakir Izetbegović.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije