BiH

BiH traži od SAD izručenje bivšeg vojnog policajca zbog silovanja trudne Srpkinje

BiH traži od SAD izručenje bivšeg vojnog policajca zbog silovanja trudne Srpkinje
Foto: Ilustracija | BiH traži od SAD-a izručenje bivšeg vojnog policajca zbog silovanja trudne Srpkinje

SENT LUIZ – Adem Kostjerevac (58), bivši vojni policajac u BiH, koji već 17 godina živi u Misuriju, suočen je s izručenjem zbog optužbi za silovanje trudne Srpkinje, koja je 1992. držana kao zarobljenik, piše dnevni list Star Tribune.

Kako navodi list, on će u saveznom sudu u Sent Luizu biti saslušan, kako bi se odlučilo o zahtjevu za izručenje bh. vlasti.

U zahtjevu za izručenje se navodi da je Kostjerevac, koji je služio u Prvoj muslimanskj brigadi Armije RBiH, silovao ženu u osvojenom selu nakon što su je bošnjačke snage uhapsile 17. septembra 1992. godine.

"Žena, koja je bila susjeda Kosterjerevca, rekla je da ju je kasnije nekoliko puta silovao čuvar na drugoj lokaciji. Višestruki napadi uzrokovali su pobačaj, a 5. februara 1993. puštena je u razmjeni zarobljenika", navedeno je, uz napomenu da je o ovim događajima svjedočila pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2005. godine.

Kostjerevac je agentima FBI-ja rekao da je u pritvoru vidio ženu za koju je rekao da mu je bila komšinica i supruga bivšeg druga iz razreda, ali je negirao da ju je silovao, već je tvrdio da joj je dao hranu i  pružio joj zaštitu kada su je drugi pokušali ubiti.

"Kostjerevac, koji je u SAD došao sa suprugom i koji ima petero odrasle djece, optužen je u BiH 2015. godine. U sudskim dokumentima se navodi da pati od posttraumatskog ratnog stresa, gubitka pamćenja, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i da je imao srčani udar. Kao razlog što se nije se dobrovoljno pojavio na sudu u BiH je naveo svoje zdravstvene probleme", piše list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije