BiH

"Bijeli hljeb" i dnevnice preči od helikoptera za spasavanje

"Bijeli hljeb" i dnevnice preči od helikoptera za spasavanje
"Bijeli hljeb" i dnevnice preči od helikoptera za spasavanje

SARAJEVO - Očekuje se da bi iduće godine najzad mogao biti osposobljen helikopter za zaštitu i spasavanje i gašenje požara, koji se šest godina nalazi u hangaru Helikopterske grupe Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije u bazi na Aerodromu u Sarajevu.

Prema grubim procjenama, za dovođenje helikoptera u letačko stanje je potrebno oko 500.000 KM i još toliko za nabavku opreme.

"To nama treba. Sada u BiH nema helikoptera koji može da leti po noći. Dakle, da treba evakuacija, transport po noći, ne može se obaviti. Ja sam i 2014. godine, kad smo imali problema sa poplavama, tražio da se ovaj helikopter, za koji nisam ni znao da postoji, stavi u funkciju", kazao je u petak Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite.

U međuvremenu su, primjera radi, iz budžeta FBiH samo u prošloj godini potrošena po dva miliona KM za "bijeli hljeb" i putne troškove.

Nedavno je Vlada FBiH donijela zaključak da novac za osposobljavanje helikoptera Bell-206 L1 Long Ranger i za opremu bude osiguran iz namjenskih sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća kojim raspolaže Federalna uprava Civilne zaštite.

Tada je rečeno i da se sredstva za eventualnu ugradnju posebne i dodatne opreme za potrebe policije, zdravstvene usluge, transport ljudi i slično osiguravaju u budžetu institucija koje bi ga koristile. Vlasnik bi bio MUP FBiH, a održavanje i smještaj u nadležnosti Federalne uprave policije.

Solak je istakao da je potrebno vrijeme kako bi se uradile sve potrebne administrativne, proceduralne stvari, odnosno izmijenili određeni akti, a moguće i zakoni, tako da se još ne može precizirati kada bi FBiH dobila helikopter za gašenje požara i spasavanje.

"Gruba je procjena da za dovođenje u letačko stanje, zamjenu dijelova i slično treba oko pola miliona KM. Potrebni su zahvati na motoru, kabini. Treba još pola miliona KM za nabavku opreme kao što su konzola za izvlačenje unesrećenih, kuke koja nosi vedro sa vodom, medicinske opreme, opreme za letenje po noći", kazao je Solak.

Naglasio je da helikoptere imaju Oružane snage BiH koje pomažu u slučaju potreba, ali su za podizanje njihovih helikoptera potrebne odluke, saglasnosti, dok bi ovaj helikopter bio prvi u BiH u rukama "civilnog sektora" i bio bi aktiviran odmah po odobrenju direktora. Kazao je i da nije isključena mogućnost nekog sporazuma sa RS za korištenje ovog helikoptera.

Da postoji potreba, posebno u južnom dijelu BiH, podsjećaju i iz Službe civilne i protupožarne zaštite općine Jablanica, ističući da je ovo područje ljeti poznato po požarima. Predlažu da helikopter bude lociran južnije, kako bi bio pri ruci.

Kako su pojasnili iz Vlade, ovaj helikopter je bio u sastavu Helikopterske jedinice MUP-a Republike BiH do maja 1992. godine, kada je otuđen i bio u posjedu organa Republike Srbije. U decembru 2010. godine, na osnovu međunarodnog sporazuma između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, helikopter je vraćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije