BiH

Bilal Bosnić pred Apelacionim vijećem Suda BiH

Bilal Bosnić pred Apelacionim vijećem Suda BiH
Bilal Bosnić pred Apelacionim vijećem Suda BiH

SARAJEVO - U Sudu BiH danas će biti održana sjednica Apelacionog vijeća u predmetu protiv Huseina Bosnića, koji se tereti za javno podstrekavanje na terorizam.

Sud BiH je krajem prošle godine Bosnića prvostepeno osudio na sedam godina zatvora zbog krivičnog djela podsticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke grupe.

Bosnić je pripadnike selefijske zajednice javno podsticao da postanu pripadnici "Islamske države" i da, kao pripadnici te organizacije, učestvuju u terorističkim aktivnostima.

Sud BiH je 5. novembra 2015. godine proglasio Bosnića krivim što je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH u nekoliko mjesta, kao što su Velika Kladuša i Gornja Maoča, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je optužen da je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže "Jutjub" održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe "Islamska država".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije