BiH

Bio Hrvat pa postao Srbin: U Domu naroda FBiH verifikovan mandat Elvisu Živkoviću

Bio Hrvat pa postao Srbin: U Domu naroda FBiH verifikovan mandat Elvisu Živkoviću
Foto: Fena | Bio Hrvat pa postao Srbin: U Domu naroda FBiH verifikovan mandat Elvisu Živkoviću

SARAJEVO - Delegatskim pitanjima i verifikacijom mandata delegatu iz reda srpskog naroda iz Posavskog kantona Elvisu Živkoviću danas je u Sarajevu počela sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Riječ je o mandatu sa izbora 2018. godine. Protiv ovog imenovanja je u oktobru 2019. godine predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Odžaku bio Damir Ivetić koji je rekao da Srbi sa prostora Posavskog kantona očekuju da član Posavske stranke Elvis Živković, "navodni Hrvat koji se izjasnio kao Srbin", neće biti imenovan za potpredsjednika Skupštine ovog kantona i delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda FBiH.

Živković se na izborima 2012. godine izjasnio kao Hrvat, a pred opšte izbore 2018. godine se izjasnio da je Srbin i u skladu sa Izbornim zakonom BiH, učestvovao na izborima za Skupštinu Posavskog kantona.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) trebali bi danas da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o zanatstvu i srodnim djelatnostima, a riječ je o zakonskom aktu koji predstavlja veliki doprinos suzbijanju sive ekonomije.

Dom naroda je prihvatio da na dnevni red današnje sjednice bude uvršteno razmatranje Prijedlog zakona o njegovateljima u FBiH po skraćenom postupku.

Pred delegatima će se naći informacije o epidemiološkoj situaciji tokom maja i juna u vezi sa kovidom 19, sa prijedlogom preporuka Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravlja, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi po skraćenom postpuku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima i Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nekretnina.

Na dnevnom redu je i Odluka o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH, koja nikako ne funkcioniše od novembra prošle godine jer je jedan od njenih članova otišao u penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije