BiH

Bisera Turković samoinicijativno poziva na sankcije Rusiji

Bisera Turković samoinicijativno poziva na sankcije Rusiji
Foto: Fena/Arhiva | Bisera Turković samoinicijativno poziva na sankcije Rusiji

​Ministarka spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković ponovo djeluje samoinicijativno, a to potvrđuje i dokument od 11. marta ove godine koji je u posjedu RTRS, a koji je Turkovićeva bez institucionalne odluke, proslijedila kao instrukciju svim institucijama BiH.

Turkovićeva u dokumentu navodi da je slijedom aktuelne situacije u Ukrajini, Evropska unija uvela niz restriktivnih mjera s obzirom na rusko djelovanje koje, kako je navedeno, destabilizuje situaciju u Ukrajini, te "podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine", prenosi RTRS.

U dokumentu je navedeno i da s obzirom na obaveze BiH koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prethodni član 10. Sporazuma u ​​kojem se navodi da će se političkim dijalogom sa stranom EU unaprijediti sve veće približavanje stavova strana o međunarodnim pitanjima, uključujući pitanja u pogledu Zajedničke i bezbjednosne politike, kao i načela i principe definisane Strategijom vanjske politike BiH od 2018. do 2023, u kojem se između ostalog navodi da BiH treba da djeluje u skladu sa obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama, Turkovićeva je uz dostavljenu listu usvojenih odluka, pozvala na ostvarenje navedenih akktivnosti.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH, niti Savjet ministara, a ni PD PS BiH nisu dali saglasnost za pridruženje sankcijama Evropske unije Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije