BiH

Biskupi iz BiH bili kod pape Franje, o čemu su razgovarali

Biskupi iz BiH bili kod pape Franje, o čemu su razgovarali
Foto: Fena/Vatican Media | Biskupi iz BiH bili kod pape Franje, o čemu su razgovarali

VATIKAN - Papa Franjo primio je danas u svečanu audijenciju biskupe Biskupske konferencije (BK) Bosne i Hercegovine tokom njihova službenog pohoda "ad limina Apostolorum" (na apostolske pragove) koji traje od 3. do 8. maja.

Kod pape su bili nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, biskup banjalučki Željko Majić i pomoćni biskup banjalučki Marko Semren

Nadbiskup Vukšić je ukratko predstavio stanje u Bosni i Hercegovini te posebno istakao važnost izgradnje mira.

Papa Franjo se zanimao za prosjek starosti stanovnika BiH nakon čega su ga biskupi detaljnije upoznali s ratnim i poratnim stradanjima, ali i o odlasku posebno mladih ljudi. Razgovarali su o svećeničkim i redovničkim zvanjima.

"Sa žaljenjem je konstovano da se broj duhovnih zvanja smanjuje ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u mnogim dijelovima svijeta. Biskupi su istakli zauzetost brojnih svećenika, redovnika i redovnica ne samo tokom teškog ratnog vremena devedesetih godina prošlog vijeka nego i u poratnom vremenu sve do danas. Sa žaljenjem su istakli da se brojne župe nisu oporavile nakon ratnog progona", navodi Katolička tiskovna agencija, prenosi Fena..

Bilo je riječi i o prošlosti te aktuelnom stanju u župi Međugorje te potrebi da se pastoralno skrbi za vjernike koji tamo dolaze stavljajući poseban naglasak na sakrament pomirenja.

Nadbiskup Vukšić u svom pisanom govoru, kojega je predao poglavaru Katoličke Crkve, istakao je kako je ključno staviti snažan naglasak na brigu o katolicima koji ostaju, zaustaviti njihovo iseljavanje i povećati natalitet.

"Zatim, od temeljne je važnosti zaustavljanje procesa novog iseljavanja. Jednako je važno stvoriti ozračje sigurnosti svih vrsta u našem društvu, kako za pojedince tako i za sve etničke i vjerske zajednice; jednako je potrebno graditi međusobno povjerenje i društveni sklad. U tom kontekstu posebno bi bilo korisno povećati političku i pravnu sigurnost cjelokupnog društva, ojačati dijalog i slogu, smanjiti političke napetosti, stati na kraj prijetnji novih sukoba i ostvariti ustavno-pravnu jednakost za sve, korist od ekonomskog razvoja. U tom smislu, u cilju zaštite ljudskih prava svakog čovjeka i uspostave socijalne pravde, otklanjanja svih opasnosti od oružanih sukoba i očuvanja mira, podržavamo nastojanja da se ubrza proces pune integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i zahvaljujemo Svetoj Stolici za sve što će doprnijeti da se to što prije dogodi", stoji govoru nadbiskupa Vukšića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije