BiH

Bivšem funkcioneru SDP-a novo suđenje

Bivšem funkcioneru SDP-a novo suđenje
Foto: 3D Animation Production Company/Pixabay | Bivšem funkcioneru SDP-a novo suđenje
N.N.

SARAJEVO - Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu sarajevskog Kantonalnog suda kojom su nekadašnji načelnik sarajevske opštine Novi grad Damir Hadžić, kao i službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević, oslobođeni optužbe za zloupotrebe u ovoj opštini, te odredio novo suđenje.

"Doneseno je rješenje kojim se žalba kantonalne tužiteljice iz Sarajeva djelimično uvažava, presuda Kantonalnog suda u Sarajevu od 9. novembra 2021. ukida i u ovom predmetu određuje pretres pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine", potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz sarajevskog Kantonalnog suda.

Da se presuda u ovom predmetu ukine i pretres zakaže pred Vijećem Vrhovnog suda FBiH, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo zatražilo je u ranijoj žalbi, dok je Odbrana optuženih zatražila odbijanje žalbe kao neosnovane.

Hadžić, u svojstvu bivšeg načelnika opštine, Horo, kao pomoćnica načelnika Službe za imovinsko-pravne poslove i Čaušević, kao stručni saradnik u Službi za imovinsko-pravne poslove, presudom Kantonalnog suda oslobođeni su optužbi da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito sproveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine opštini platio 51.340 konvertibilnih maraka (KM).

Istom presudom, Horo je oslobođena krivice za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 evra, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je, kao dokaz o porijeklu novca, ponudila ugovor o prodaji stana.

Protiv Radeljaša je ranije postupak obustavljen zbog smrti optuženog.

Hadžić i ostali krivice su bili oslobođeni i u januaru 2019, ali je Vrhovni sud FBiH uvažio žalbu Tužilaštva i predmet je vraćen Kantonalnom sudu na ponovno suđenje, gdje su optuženi presudom iz novembra 2021. oslobođeni krivice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije