BiH

Pratite nas na Google news

Bivšem policajcu četiri godine robije zbog mučenja Srba

Bivšem policajcu četiri godine robije zbog mučenja Srba
Foto: N.N. | Bivšem policajcu četiri godine robije zbog mučenja Srba
Srna

SARAJEVO - Bivši policajac Kahro Vejzović je trećestepenom presudom Suda BiH osuđen na četiri godine zatvora zbog mučenja muškaraca srpske nacionalnosti 1992. godine u Stuparima, saopšteno je iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 31. avgusta prošle godine Vejzović je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On je prvostepeno oslobođen krivice po 14 tačaka optužnice, da je od juna do septembra 1992, kao pripadnik Policijske stanice Stupari, tokom ispitivanja na više lokacija mučio zarobljene srpske civile u Stuparima udarajući ih u glavu i po genitalijama pesnicama, čizmama, palicom i kundakom puške, stavljajući im pištolj i nož pod grlo, te prijeteći im i prisiljavajući ih da jedu papir.

Presudom vijeća Apelacionog odjeljenja BiH od 12. februara ove godine, odlučujući o žalbi Tužilaštva BiH potvrđen je dio oslobađajuće prvostepene presude i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Nakon održanog pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, Vejzović je 16. maja proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Vejzoviću je prvobitno suđeno sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem, Nedžadom Hodžićem i Osmanom Gogićem, koji su prvostepeno oslobođeni optužbe za ratne zločine na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993.

Nakon što mu je dvije godine suđeno zajedno sa optuženom sedmorkom, Vejzovićev predmet je zbog njegove bolesti razdvojen i dvije godine bio je u fazi mirovanja, da bi suđenje nakon toga bilo nastavljeno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije