BiH

Bivši iranski general: U BiH smo prerušeni u humanitarce bili rame uz rame s Al-Kaidom

Bivši iranski general: U BiH smo prerušeni u humanitarce bili rame uz rame s Al-Kaidom
Foto: Tasnim | Bivši general Iranske revolucionarne garde: Došli smo u BiH prerušeni u humanitarce
N.N.

Saed Ghasemi, penzionisani general Iranske revolucionarne garde (IRCG), ultrakonzervativac, poznat je po svojim kritikama na račun bivšeg reformističkog predsjednika Mohameda Katamija i sadašnjeg "umjerenog" predsjednika Hasaana Rohanija.

U intervjuu za internet portal Aparat, koji radi uz dopuštenje iranske vlade, Ghasemi je izjavio da je posjetio BiH devedesetih godina kako bi trenirao muslimanske borce koji su se borili protiv Srba, dok je nosio uniformu iranskog Crvenog polumjeseca (IRCS).

Tokom intervjua, bivši general IRGC-a hvalio se svojom ulogom i ponašanjem svojih drugova u ratu u BiH, dok su nosili uniforme IRCS-a.

"U BiH, u srcu Evrope, mnogo se toga izdogađalo. Bili smo rame uz rame s Al-Kaidom. Članovi Al-Kaide učili su od nas. Mudžahedini iz cijelog svijeta su došli u BiH i to je bio jedan od događaja. Uspostavljene su muslimanske jedinice džihadista", ustvrdio je Ghasemi.

Iranska revolucionarna garda (IRCG) negirala je juče tvrdnje jednog od svojih bivših generala da je "nosio uniformu iranskog Crvenog polumjeseca (IRCS) u "vojne svrhe" tokom rata u BiH“, prenosi Radio Slobodna Europa (RSE).

Portparol IRGC-a Ramazan Šerif odbacio je Kasemijeve izjave rekavši: "Opaske Ghasemija, koji je kratko, dobrovoljno, boravio u BiH te je davno penzionisan, su njegovi lični stavovi, lišeni kredibiliteta IRGC-a i mi ih ne dijelimo", piše iranska agencija ISNA.

RSE ukazuje da Ghasemijeve izjave dolaze svega nekoliko dana nakon što je američki Stejt department označio IRGC kao "stranu terorističku organizaciju", optužujući je da podupire militantne grupe širom svijeta. I iranski Crveni polumjesec je, takođe, odbacio Ghasemijeve tvrdnje i zaprijetio da će ga tužiti.

"Ako je pojedinac ili državno tijelo koristio logo ili uniformu IRCS-a za operacije koje su u suprotnosti s ciljevima i načelima Međunarodnog udruženja Crvenog krsta, to se definitivno dogodilo bez dozvole ili koordinacije s IRCS-om", saopštila je ta organizacija.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 5

Gog

Tramp legenda i nada da jos Zapad nije "sve"prodao.

np63

Ništa novo,sve je to odavno poznato, međutim svjetski autoriteti su nama namijenili krivicu za devedesete, i tako se ponašaju. Zato mi treba da smo složni kako bi sačuvali a ako bog da i ujedinili Srpsku i našu maticu.

beha, mala zemlja za veliku nuždu

tešanj-ski seljak sada quzi bratovu curicu, onu što je mati podvodi, ba

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije