BiH

Bivši savjetnik Radovana Karadžića kaznu nastavlja izdržavati u Srbiji

Bivši savjetnik Radovana Karadžića kaznu nastavlja izdržavati u Srbiji
Foto: Arhiva | Bivši savjetnik Radovana Karadžića kaznu nastavlja izdržavati u Srbiji

BEOGRAD - Jovan Tintor zvani Joja ostatak kazne će izdržavati u Srbiji, nakon što je u toj zemlji priznata presuda Suda BiH, kojom je osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene u Vogošći, potvrđeno je za BIRN.

Iz Višeg suda u Beogradu su potvrdili da je u ovom predmetu donesena odluka kojom je priznata presuda Suda BiH, a koja je postala pravosnažna.

"Nakon pravnosnažnosti presude odluka se dostavlja Ministarstvu pravde radi realizacije transfera osuđenog u Republiku Srbiju", naveli su za BIRN iz beogradskog Višeg suda.

Iz Ministarstva pravde BiH navode da je po zahtjevu osuđenog Tintora presuda priznata u cijelosti od strane nadležnog suda u Srbiji, u činjeničnom stanju i u pogledu visine kazne.

"Sljedeća faza je realizacija transfera u kojoj, saglasno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, učestvuje Ministarstvo pravde BiH, INTERPOL i Granična policija BiH, a do tada se osuđeni i dalje nalazi na izdržavanju kazne u BiH", pojasnili su iz Ministarstva pravde BiH.

U skladu sa ugovorom između BiH i Srbije o međusobnom priznanju i izvršenju sudskih odluka, Tintor je prije nekoliko mjeseci podnio molbu za transfer radi daljnjeg izdržavanja kazne zatvora u susjednoj državi.

Pravosnažnom presudom Suda BiH u februaru 2019. Tintor je, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba i člana Glavnog odbora SDS-a, proglašen krivim po nekoliko tačaka optužnice za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo Vogošće od aprila do kraja jula 1992. godine.

Tintor je bio i bivši savjetnik prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je u Hagu osuđen za ratne zločine.

U kaznu je Tintoru uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od februara 2016., kada je po potjernici uhapšen na Graničnom prelazu Rača. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije