BiH

Borenović: Prevazići krizu izazvanu nametnutim "Inckovim zakonom"

Borenović: Prevazići krizu izazvanu nametnutim "Inckovim zakonom"
Foto: Srna | Borenović: Prevazići krizu izazvanu nametnutim "Inckovim zakonom"

BANJALUKA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović i zamjenik predsjednika SDS-a Rado Savić na sastanku u Banjaluci s ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom istakli su da je potrebno uložiti napore da se prevaziđe kriza izazvana nametanjem takozvanog Inckovog zakona.

Borenović je ocijenio da je prvi uslov za vraćanje u normalne političke okvire prevazilaženje nametnutog "Inckovog zakona", poteza koji je bio okidač za eskalaciju političkih tenzija, saopšteno je iz PDP-a.

"Uz puno poštovanje Dejtona, ravnopravnosti entiteta i konstitutivnosti naroda, ekonomska pitanja i reforma pravosuđa treba da budu osnovni prioriteti i preduslovi za napredak nakon prevazilaženja štetne odluke koja je dodatno zakomplikovala odnose u BiH", rekao je Borenović.

Savić je naveo da SDS izražava punu opredijeljenost Dejtonskom sporazumu kao okviru za političko djelovanje, te da će u narednom periodu predložiti rješenja kako da se prevaziđe kriza prouzrokovana Inckovom odlukom i odlukama Ustavnog suda BiH.

"SDS se protivi bilo kakvoj vrsti međunarodnih sankcija prema bilo kome u BiH", rekao je Savić i dodao da je u fokusu SDS-a reforma izbornog zakonodavstva.

On smatra da je potreban izbalansiran pristup međunarodne zajednice prema Republici Srpskoj i njenom položaju u okviru dejtonske BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije