BiH

Borenović: Štetna nabavka respiratora

Borenović: Štetna nabavka respiratora
Foto: Srna | Borenović: Štetna nabavka respiratora

BANJALUKA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Republika Srpske "za nabavku 50 respiratota platila 7.856.634 KM", što je, kako tvrdi, "rekordna cijena u regionu".

On ističe da su, prema pokazatljima, koje ima "respiratori nabavljeni po skoro tri puta nižoj cijeni, odnosno 59.000 KM, a da je njihova tržišna cijena između 18.000 i 27.000 KM".

"Ono što potvrđuje naše navode je i odgovor koji smo dobili od direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske (Dejana Kusturića), koji potvrđuje da su ovi respiratori plaćeni sa PDV-om 157.312 KM po komadu", rekao je Borenović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Borenović je dodao da su u Privremenoj istražnoj komisiji Predstavničkog doma parlamenta BiH zatražili detaljnu informaciju o 330 interventni nabavki od 15. marta do kraja maja, od kojih je najveći dio za Srpsku, odnosno 80 odsto obavila firma "Medietik" iz Banjaluke, koja je nabavljala i respiratore.

Na pitanje da prokomentarišete činjenicu da je direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak, kadar PDP-a, saslušan u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta "Respiratori", te da je ova agencija u veoma kratkom roku izdala rješenje "Srebrenoj malini" za upis u registar veletrgovine medicinskih sredstava dok je u slučaju nabavke mobilne bolnice Srpskoj procedura stalno prolongirana, Borenović je rekao da je, prema informacijama koje su dobili u parlamentu BiH, Agencija pokušala rješavati promtno sve zahtjeve za nabavke.

"Za sve interventne nabavke su davali dozvole, ako imaju dokumentaciju, u što kraćem roku. Koliko mi je poznato, za pokretnu bolnicu u Srpskoj niko i nije tražio dozvolu jer je ne vidim na spisku izdatih interventnih dozvola", rekao je Borenović.

On kaže da to znači da je Agencija za lijekove morala poštovati zakon, te da je logično da njen direktor daje izjavu, jer vodi instituciju koja izdaje interventne dozvole i koji je morao, u skladu sa zakonom, izdati dozvolu ukoliko su ispunjeni svi uslovi.

"U odgovoru na pitanje koje smo dobili u parlamentu BiH mislim da je firma 'Srebrna malina' morala dostaviti 15 do 20 različitih dokumenata, izjava i ostalog, što vrijedi za svaku firmu. Tako bi vrijedilo i za pokretnu bolnicu da su oni to prijavili, a očigledno je da nisu. Očigledno je da nisu imali ništa od toga", rekao je Borenović.

Član Predsjedništva PDP-a Draško Stanivuković rekao je da ova stranka neće odustati od namjere da se sve nabavke u vrijeme virusa korona istraže, te naglasio da je neminovno da Narodna skupština Srpske formira anketni odbor koji bi se bavio ovim pitanjima.

On je najavio podnošenje krivičnih prijava, te dodao da očekuje da instutucije Srpske počnu da se bave svojim poslom.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i počasnik predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, te poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Srpske Jelena Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije